CRVENI ALARM

Tuča i obilna kiša potopile zapadnu Hrvatsku

15.10.2014 u 10:06

  • +9

Grmljavinsko nevrijeme s tučom pogodilo grad Karlovac

Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul

Bionic
Reading

Meteoalarm, europska stranica koja upozorava na opasne meteorološke pojave, za danas je objavila crveni alarm za dijelove Hrvatske, posebno za Istru i sjeverni Jadran

Za zapadne dijelove Hrvatske objavljeno je narančasto upozorenje, kako za oborine, tako i za grmljavinu. Olujno nevrijeme praćeno jakim vjetrom i tučom veličine lješnjaka rano jutros zahvatilo je Karlovac, Dugu Resu, Netretić i Lasinje. U posljednjih šest sati najviše je kiše palo na području Rijeke, oko 80 litara, a u Karlovcu 40 litara u tri sata.

Mnogi već znaju, no ipak nije naodmet ponoviti, da crveno upozorenje znači da vrijeme može biti opasno za život te da može uzrokovati materijalne štete.

Oblaci, oborine i jaka grmljavina već su se u ranim jutarnjim satima od obalnih krajeva proširili u zapadne dijelove unutrašnjosti pa su Zagrepčani na posao i u školu kretali uz gotovo neprekinutu tutnjavu, obilne oborine, a mjestimice i tuču.

Loše vrijeme izazvalo je probleme u prometu pa su tramvaji vozili sporije. Na nekim linijama bilo je i čestih zaustavljanja.

Na stranici ZET-a piše da je poteškoće u autobusnom prometu uzrokovala veća količina vode na kolniku u Vukomercu tako da je privremeno obustavljena linija 215 Kvaternikov trg – Trnava.

Kako će biti dalje?

Danas će u većem dijelu zemlje biti promjenjivo do pretežno oblačno, uz povremenu kišu ili kratkotrajne pljuskove koji na sjevernom Jadranu te u gorskim i sjeverozapadnim krajevima unutrašnjosti tijekom prijepodneva mogu biti i obilniji. Najmanje kiše očekuje se u Dalmaciji, u kojoj će tijekom dana biti i sunčanih razdoblja. U unutrašnjosti će puhati slab do umjeren jugozapadnjak, a na Jadranu umjereno do jako jugo. Najviša dnevna temperatura u unutrašnjosti bit će od 18 do 23, a na Jadranu od 22 do 25°C.

U četvrtak će i dalje prevladavati nestabilno i promjenjivo. Posvuda će biti pretežno oblačno uz povremenu kišu ili pljuskove s grmljavinom koji ponegdje tijekom prijepodneva mogu biti i obilniji, osobito u Slavoniji te u unutrašnjosti Dalmacije. Poslijepodne će vrijeme biti nešto povoljnije pa su moguća i povremena sunčana razdoblja. U unutrašnjosti će puhati slab do umjeren jugozapadnjak, a na Jadranu jugozapadnjak i jugo. Jutarnja temperatura u unutrašnjosti će biti od 12 do 16, a na Jadranu od 18 do 23°C. Najviša dnevna temperatura posvuda će se kretati od 20 do 25°C.

U petak prijepodne posvuda će biti pretežno oblačno te uz mogućnost za kišu ili lokalne pljuskove koji još na sjevernom Jadranu i u njegovom priobalnom gorju mogu biti obilniji. Tijekom dana u kontinentalnoj unutrašnjosti oborine će postupno prestajati, a očekuje se i postupno razvedravanje. U gorju te na Jadranu razvedravanje se očekuje tek navečer i u noći na subotu. U unutrašnjosti će puhati umjeren, u gorju i jak jugozapadnjak, a na Jadranu slabi do umjereni jugozapadnjak i jugo. Jutarnja temperatura u unutrašnjosti bit će od 12 do 16, a na Jadranu od 17 do 21°C. Najviša dnevna temperatura posvuda će iznositi od 20 do 24°C.

Vikend će biti pretežno sunčan, no temperature se neće vratiti na stare vrijednosti.