SVI POBJEGLI

Raspao se Grubišićev Savez za građansku i etičku Hrvatsku

30.09.2014 u 14:20

Bionic
Reading

Umirovljeni svećenik Ivan Grubišić ovog tjedna ponovno se vraća u splitsko Gradsko vijeće, nakon polugodišnje stanke 'zbog previše obveza'. Reaktivirao je svoj mandat taman kako bi svjedočio odlasku preostalih dvojice svojih vijećnika

Damir Vidošević Tomislav Alujević Grgas naime odlučili su napustiti Grubišićeve redove i priključiti se nekoj od političkih stranaka. Kojoj stranci - još uvijek nisu sigurni, no izbor će vjerojatno pasti na novoosnovane Reformiste Radimira Čačića.

Ivan Grubišić tako će u Gradskom vijeću ostati sam samcat, što je poprilično nesretna sudbina za čovjeka koji je prije manje od dvije godine figurirao kao najozbiljniji kandidat za gradonačelnika Splita i uživao nevjerojatnu potporu u istraživanjima i anketama. Odlazi čak i Vidošević, kojega je on osobno kandidirao za gradonačelnika i gurao ga kao izuzetno sposobnog i čestitog. I u Saboru je ostao sam jer se posvadio s jedinim stranačkim kolegom Jakšom Baloevićem

'Ne znam ništa o tome... Pričaju mi ljudi o tome, ali nitko me ništa nije obavijestio. U četvrtak ću ih pitati je li istina to da su se upisali u neku političku stranku i ako jest - odmah moraju izaći iz Saveza za građansku i etičku Hrvatsku', kazao je Grubišić za tportal.

Upozorili smo ga da će dvojica njegovih vijećnika, kada odu iz Saveza, sasvim sigurno zadržati mandate u Gradskom vijeću Splita. 'A što ćete, to je luda politika... Evo, ona tamo i iz zatvora može u Sabor', kazao je Grubišić referirajući se na primjer Marine Lovrić Merzel. On sam vraća se u splitsko Gradsko vijeće, ali je ovaj put zamrznuo mandat u Skupštini Splitsko-dalmatinske županije. Pored mjesta u Saboru ne stigne sve odraditi, a na razini Županije njegovi vijećnici dosad su pokazali zavidnu neslogu i nekoordinaciju.

Damir Vidošević, nesuđeni Grubišićev gradonačelnik Splita, potvrdio nam je da u paketu s kolegom Alujevićem Grgasom traga za novom strankom. Svojedobno su razgovarali s Ljubom Jurčićem, u posljednje vrijeme nekoliko puta su razgovarali s Čačićem, a planiraju kontaktirati i s Mirelom Holy. Kaže, sve opcije su otvorene.

'Nismo se distancirali od don Ivana, nego se on na neki način distancirao od svega. Savez za građansku i etičku Hrvatsku ne postoji već dulje vrijeme, njegov senat je raspušten, a s nama kao nezavisnim vijećnicima nitko ni o čemu ne kontaktira. Don Ivan nam se godinu dana nije ni obratio! Prepušteni smo sami sebi, kao barka na oluji, pa je logično da tražimo nekakav politički okvir', pojasnio nam je Vidošević.

'Definitivno ćemo ući u neku političku opciju i istina je da je Čačić pokazao velik interes i našli smo se nekoliko puta, ali njegova stranka je tek osnovana i ogranci još nisu ni formirani. Dobro ćemo promisliti, a jedino u što sam siguran jest da nas ne zanimaju ni HDZ ni SDP', dodaje Vidošević.

Novi transfer na splitskoj političkoj sceni mogao bi prilično zakomplicirati odnose u Gradskom vijeću, u kojem je troje Grubišićevih vijećnika dosad bezrezervno podržavalo Ivu Baldasara - premda tvrde da su cijelo vrijeme 'glasovali po svojoj savjesti'. Vidošević tvrdi da su gradonačelniku 'dali godinu dana fore', a da će ubuduće vjerojatno 'podržavati samo projekte' i dobro vagati kako se postaviti.

Prvi test bit će već ovog četvrtka, kada će se odlučivati o davanju Turističke palače na Rivi na 30-godišnje 'plodouživanje' privatnicima. Dvojica odbjeglih Grubišićevih vijećnika bit će protiv toga i tražit će da Grad Split sam investira u obnovu derutne zgrade, a znajući da sličan stav imaju i HDZ i nezavisna lista Za pametan grad, pa čak i Baldasarov koalicijski partner Željko Kerum, izvjesno je da projekt nema šanse za uspjeh, barem ne onako kako ga je zamislio gradonačelnik.