PUŠENJE SVIMA, A NE SAMO NJIMA

Milinović podijelio ugostitelje

11.09.2009 u 09:08

Bionic
Reading

Ovo je toliko loš zakon da ga je mogao smisliti jedino Milinović i Zlatko Puntijar iz Ceha ugostitelja Hrvatske, kazao nam je jučer predsjednik Udruge restoratera Hrvatske Miroslav Folnegović Hulc, najavivši da će ponovo pokrenuti ustavnu tužbu protiv ovog zakona

– Sad je još gore nego prije, tek sad ovo postaje katastrofa, jer prije smo svi bili u istom položaju, a sad su neki privilegirani. To znači da najgore prolaze oni koji su najviše uložili, komentar je jučer vidno razoračarnog, ali i revoltiranog Folnegovića Hulca, koji je kazao da nikad ne bi u ime restoratera dao potpis na takav zakon i da sad ima još više materijala za ustavnu tužbu.

Prema riječima Folnegovića Hulca, zbog zabrane pušenja prihodi ugostitelja na kopnenom dijelu Hrvatske proteklih mjeseci pali su za čak 60 posto, a isti se postotak odnosi i na ugostiteljske objekte u sklopu trgovačkih centara diljem Hrvatske.

– Ljeti su obalni dio spašavale terase, a sad su gotovi, zaključio je Folnegović Hulc

Podsjetimo da je nakon samo 15 dana od početka primjene ovog zakona u riječkom Tower centru bez posla ostalo 30 konobara, a već tada je promet tamošnjim ugostiteljima bio prepolovljen, piše Novi list

Zabrana pušenja u javnim zatvorenim prostorima, koja je stupila na snagu početkom svibnja ove godine i munjevitom brzinom ispraznila blagajne ugostitelja i ostavila bez posla stotine konobara diljem Hrvatske dugo će ostati trauma od koje će se oporavljati hrvatski ugostitelji.

Vlasnik kafića u Tower centru Sandi Širić ogorčen je novom odlukom Vlade i smatra da nema puno nade za opstanak njegovog kafića koji zbog specifičnosti položaja nije mogao isposlovati terasu.

– Ovo je žalosno. Otkako je stupio na snagu zakon o zabrani pušenja, promet u mom kafiću pao je za skoro 70 posto. Odmah sam morao otpustiti tri stalno zaposlena radnika, koji su kod mene radili već dvije i pol godine. Zašto su onda dozvoljavali otvaranje kafića u trgovačkim centrima, pa nije to bilo prije dvadeset, nego prije dvije godine? Tko je od nas mogao predvidjeti ovako drastično mijenjanje zakona, ugovore s trgovačkim centrima potpisujemo na 6-7 godina, ne može se s nama tako poigravati, kaže Širić.

Vlasnik Gelaterije Corso u Tower centru Vinko Lolić također nema terasu i kaže nam da mu je promet pao za 20 posto i da je morao otpustiti jednog radnika, a ništa bolje nije ni vlasniku kafića u prizemlju Tower centra Nevenu Strukaru, iako je isposlovao komad terase.

– S terasom sam radio tako da mogu pokriti troškove, s tim da sam u terasu morao uložiti dodatna sredstva. Mislim da zimu ne mogu »preživjeti« jer već sad, kad malo zapuše, nema nikoga na terasi, kaže Strukar.