ČAČIĆ BEZ IDEOLOGIJE

'Tražimo partnere na lijevom ili desnom centru'

20.09.2014 u 17:34

Bionic
Reading

Od idućeg vikenda hrvatska politička scena bit će bogatija za još jednu stranku, Narodnu stranku-Reformista. Njezin osnivač Radimir Čačić u ekskluzivnom razgovoru za Media servis poručuje; drugačiji smo od ostalih, te uvjerava: da je ostao u Vladi gospodarska situacija danas bi bila bolja

'Hrvatska je umorna od ideoloških sukoba SDP-a i HDZ-a, umjesto toga reformisti, kao stranka političkog centra', kaže Čačić, građanima nude reforme i što je još važnije rezultate.

'U mandatu, a ne 2020., 2025.godine, mi danas moramo reći što će se dogoditi. Na toj platformi reformi koje nudimo želimo tražiti partnere u lijevom ili desnom centru ne prejudicirajući ništa. Tu se bitno razlikujemo od drugih jer nismo ni u jednom ideološkom polu, mi smo nacionalna stranka za koju je jasno da imamo regionalnu bazu na sjeveru što nam daje stabilnost i sigurnost da ćemo i sutra biti parlamentarna stranka. I danas smo parlamentarna stranka s dva zastupnika', kaže Čačić.

Na parlamentarne izbore reformisti će samostalno, a otvoreni su za suradnju ako se pojave još neke stranke centra, kojih sada, tvrdi Čaćić, nema. Nakon izbora spremni su na koaliciju sa svima onima koji će poduprijeti nužne reforme.

'Njih nema puno, ima ih desetak za koje ocjenjujemo da su u ovom trenutku ključni za zemlju. Počevši od decentralizacije, regionalizacije do smanjena broja jedinica lokalne samouprave, do uvođenja kriterija rada i kvalitete rada u javnoj upravi, nekretninskog fonda, projekata o energetici i svega onoga što imate u temeljima našeg programa', kaže.

Za Milanovićevu Vladu, čiji je bio član, kaže kako joj je glavni problem što uopće ne donosi konkretne odluke, a samim time i izostaju rezultati. Za izlazak iz krize, ističe, nužan je kontinuirani proces s jasnim ciljevima kojeg treba voditi i za čije rezultate treba odgovarati.


'Dakle, ne može se reći imamo industrijsku strategiju koja će zaposliti 85 tisuća ljudi 2019., što ste rekli ništa, recite što će se dogoditi ove godine. To ne treba pisati, to treba raditi. Sporo, bez spremnosti da se stvari jasno u rokovima i sa odgovornim ljudima definiraju', smatra Čačić. Da silom prilika nije morao napustiti Vladu uvjerava, gospodarska situacija bila bi bolja.

'Plomin bi sigurno već bio projekt od milijardu eura u realizaciji, od toga u povratu različitim formama oko 450 milijuna eura se vraća u proračun, a da ne govorimo o pokretanju gospodarske aktivnosti. Ombla bi bila realizirana , LNG terminal bi kao projekt ugovoren. Sve ostalo na području vodogradnje, monetizacije bi bilo gotovo jer nema nikakvog razloga zašto danas već nemamo smanjene hrvatskog duga na razini od dvije, tri milijarde eura, to je jedan ogroman iznos', dodaje. Osvrnuo se Radimir Čačić i na predstojeće predsjedničke izbore. Koga će poduprijeti reformisti: Kolindu Grabar-Kitarović ili aktualnog predsjednika Ivu Josipovića.

'Oba kandidata su kandidati koji na kvalitetan način mogu predstavljati ovu zemlju, o tome će Sabor stranke dati svoje mišljenje', smatra Čačić. Što se tiče parlamentarnih izbora Čačić ističe da su u ovom trenutku SDP i HDZ uravnoteženi, te da nijedna stranka na izborima neće dobiti apsolutnu većinu.

'Bit će samo relativna većina, a centar ovog trenutka, osim nas, nema nijednog predstavnika. Za očekivati je da će relativno biti jači desni centar jednostavno zato jer će lijevi izaći podijeljen, premda će po našem izbornom zakonodavstvu, prema Dontu, možda u ukupnom broju zastupnika biti isti. Ali podijeljenost glasova će donijeti do toga da će broj zastupnika lijevog centra biti manji', zaključuje Čačić.