EVAKUACIJE U TIJEKU

Osijek i Virovitica na udaru podivljalih voda

18.09.2014 u 15:33

  • +14

Poplavljena Hrvatska

Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: ANTONIO BRONIĆ

Bionic
Reading

U osječkom vikend naselju Karašici, u općini Petrijevcima, prije sat vremena proglašeno je izvanredno stanje. Stanovnici su evakuirani, a promet prekinut, javlja hrt.hr. Na tom području kuće brani 150 vojnika HV-a, a očekuje se da će izvanredne mjere obrane uskoro biti proglašene i za grad Osijek, a sutra ujutro i u Donjem Miholjcu

Zamjenik rukovoditelja Centra obrane od poplava Davor Haničar kazao je na konferenciji za novinare kako je redovna obrana od poplava proglašena za područje od Sv. Đurđa do ušća Drave u Dunav, dok je za tok Dunava u Baranji na snazi pripremno stanje.

Dodao je kako su u tijeku opsežni radovi na zaštiti vikend naselja Karašica, kod Osijeka, gdje se na više mjesta ojačava postojeći zemljani zečji nasip te je započeta izgradnja zečjeg nasipa od vreća s pijeskom, u čitavoj duljini naselja. Tijekom noći je postavljeno 4000 vreća s pijeskom, a očekuje da će do kraja dana završiti izgradnja zečjeg nasipa, rekao je Haničar.

Dodao je kako su kod graničnog prijelaza Terezino Polje, s obje strane ceste, sagrađeni zečji nasipi, kako bi se spriječilo nadiranje Drave prema nižim područjima, a u mjestu Sveti Đurađ postavljene su box-barijere i oko 7.800 vreća s pijeskom. Tijekom dana, s obzirom na nove prognoze dodatno će se, za oko 10 centimetara, povisiti postojeći zečji nasipi.

Napomenuo je kako grad Donji Miholjac nije ugrožen, već nasip Donji Miholjac-Sv. Đurađ te dijelovi naselja Sv. Đurađ, koji su u nižim područjima.

Izvijestio je kako je na sustavu obrane od poplava angažirano 30 djelatnika Hrvatskih voda, 23 djelatnika licenciranih tvrtki koje za Hrvatske vode provode mjere obrane od poplave, 150 pripadnika Hrvatske vojske te 100 ljudi koji je angažirao Stožer zaštite i spašavanja Osječko-baranjske županije.

Dodao je kako je do sada ugrađeno 105 metara box barijera, 22.100 vreća s pijeskom, a da se na skladištu nalazi još 1.350 kubnih metara pijeska, 37.900 napunjenih vreća s pijeskom te oko 370 tisuća praznih vreća i 375 metara box-barijera.

Zečji nasipi grade se u naselju Novi Gradac u kojem je proglašeno izvanredno stanje. Vodostaj Drave u zadnja 24 sata narastao je oko 35 cm, a takav vodostaj nije zabilježen u zadnjih 40 godina.

Hrt.hr javlja da se vrhunac vodenoga vala očekuje u Jasenovcu te da najviše poteškoća, kao i na području grada Siska, stvaraju zaobalne vode.

Vodostaj raste i u Čičkoj Poljani, na velikogoričkom području, gdje Odra raste po jedan centimetar u dva sata, dio prometnica lagano je poplavljen, ali se njima normalno prometuje uz dodatan oprez i znakove upozorenja, izvijestio je oko podneva Stožer za zaštitu i spašavanje Velike Gorice. Kuće su opskrbljene vrećama s pijeskom.

Vodeni val koji dolazi rijekom Savom u Vukovarsko-srijemsku županiju trebao bi ući u petak, ali se ne očekuje da bi mogao prouzročiti značajnije štete. Procjenjuje se da bi maksimalni vodostaj Save kod Županje mogao doseći razinu od 800 cm, dok su nasipi projektirani da izdrže puno veći vodostaj. Na terenu su sve službe, od policije, vatrogasaca do pripadnika Hrvatskog Crvenog križa i HGSS-a.