MILANOVIĆ U OBILASKU

'Vlada zasad ne misli financijski pomoći poplavljenima uz Dravu'

Bionic
Reading

Premijer Zoran Milanović nešto prije 16 sati stigao je u Drnje i obišao najkritičniju lokaciju – Dravsku ulicu koja je zbog prelijevanja vode preko ceste zapravo postala otok. Premijer je kazao da Hrvatska nije poplavljena skroz-naskroz, ali je prijetila opasnost da bude, javlja Večernji.hr

Premijer je rekao i da lokalna uprava i svi oni koji planiraju prostor trebaju voditi računa o tome da se ne može svugdje graditi i živjeti.

Naglasio je da se država zasad financijski ne misli uključivati u pomoć potopljenim područjima uz Dravu. 'Gunja je potopljena jer je pukao nasip sagrađen prije tri godine i u tom slučaju postojala je moralna i materijalna odgovornost države i Hrvatskih voda', rekao je Milanović.

Više pročitajte OVDJE.

Milanović u Žažini: Ljudima gradimo nasipe i to je konkretna pomoć

U Žažinu, gdje se utvrđenim nasipom od nabujale Kupe zasad uspješno brani dio Pokuplja, predvečer je stigao predsjednik Vlade Zoran Milanović, koji je izrazio zadovoljstvo obranom od poplave.

'Došao sam iz Podravine i tamo su se ljudi isto dobro organizirali. Nije trebala dolaziti vojska', rekao je premijer Milanović, koji je s potpredsjednikom Vlade i ministrom unutarnjih poslova Rankom Ostojićem obišao poplavljeno prodručje.

Pozvao je lokalne vlasti i mjerodavne za prostorno planiranje da se 'ne gradi ono što ne bi trebalo i gdje ne bi trebalo'.

'Kod novih investicija u gradnji nasipa nekad se mora duže pregovarati s vlasnicima u vezi s otkupom zemljišta. Kod gradnje nasipa ne možete privatniku ući u posjed zemljišta. Ono što država i državna poduzeća mogu učiniti, to i čine', rekao je.

Podsjetio je da je bio u Mekušju, u blizini Karlovca, gdje se, kako je ocijenio, 20 godina nije učinilo ono što je trebalo.

'Sad se počelo raditi, ljudima gradimo nasipe i to je konkretna pomoć', rekao je premijer.

Ponovio je da su pomogli ljudima u Gunji, gdje se raspao nasip, da je to bila moralna obaveza.

'Država gradnju financira iz vodnog doprinosa koji plaćaju građani, a onda se nasip raspadne i ljudima se potopi selo', rekao je, dodajući da se nasip se ne može napraviti u sedam mjeseci, ali u dvadeset godina može.

'Neki se nisu sagradili ni u dvadeset godina, a neki su se gradili pa su se raspali za dvije godine', istaknuo je Milanović, dodajući da se taj nasip sada sanira, a slučaj njegova puknuća mora se istražiti.

'Voda još nije došla do Gunje, ali ne možete napraviti nasip za četiri mjeseca', ocijenio je te dodao kako bi ne bi bilo pomoći da je voda došla iz Bosne kao prošli put.

'Netko prije tri godine nije dobro napravio svoj posao. Ne znam je li u svemu ovome postoje elementi kaznene odgovornosti, ali odgovornost postoji i ne smijemo lako preći preko toga', rekao je.

Nakon obilaska Žažine, ministar Ostojić uputio se u Sisak, gdje je večeras bio na sjednici županijskog Stožera za zaštitu i spašavanje.

Na sjednici su bili i načelnici općina i gradonačelnici s ugroženog područja Sisačko-moslavačke županije.

Vojska i dalje pomaže na poplavljenim područjima

Pripadnici Oružanih snaga RH nastavljaju pomagati na poplavom ugroženim područjima Sisačko-moslavačke županije, gdje je ukupno angažirano 617 vojnika, koji raspolažu sa 38 teretnih motornih vozila, četiri sanitetska motorna vozila, jednim autobusom i šest terenskih motornih vozila.

Na području Jasenovca 58 vojnika s petnaest motornih vozila pune vreće s pijeskom i utvrđuju nasipe, priopćilo je Ministarstvo obrane RH.

S te lokacije 72 pripadnika OSRH sa šest teretnih motornih vozila i jednim terenskim motornim vozilom upućena su na novu lokaciju Kraljeva Velika na utvrđivanje nasipa u dužini od oko jednog kilometra.

Na utvrđivanju nasipa i punjenju vreća s pijeskom na području Sunjskog Selišća i Letine angažirano je 76 vojnika s tri motorna vozila.

U Žažini je vojska i tijekom noći pomagala u saniranju nasipa, a 53 pripadnika OSRH sa šest motornih vozila i danas pune vreće i utvrđuju nasipe, dok u Letovaniću 40 vojnika s tri motorna vozila također pune vreće i pojačavaju nasipe.

U Starom Pračnom 64 pripadnika s osam motornih vozila obilaze nasipe, a 34 pripadnika se nalaze u pripravnosti.

U Staroj Drenčini 20 vojnika radi na utvrđivanju nasipa.

Nakon cjelonoćnog dežurstva, uz nasipe dio vojnika koristi odmor u vojarni u Petrinji kako bi se mogli nakon toga, prema potrebi, ponovno pridružiti ekipama na terenu.

Također, na poplavljenim područjima Sisačko-moslavačke županije angažirana su sedmorica pripadnika Zapovjedništva za potporu koji s tri vozila dostavljaju hranu, vodu i opremu.