REFERENDUMSKA INICIJATIVA

Gong odgovorio Željki Markić

28.08.2014 u 11:33

Bionic
Reading

Željka Markić iz inicijative U ime obitelji pozvala je jučer GONG da podupre referendumsku inicijativu za izmjenu izbornih pravila i da im pomogne u informiranju birača. Odgovor GONG-a je danas stigao, a u njemu replicira pozivom udruzi U ime obitelji da podrži inicijativu Platforme 112

Predstavljajući referendumsku inicijativu i referendumsko pitanje članovi udruge U ime obitelji jučer su i vladajuće i oporbu pozvali da podrže njihovu ideju i daju potpis za raspisivanje referenduma. Podršku su zatražili i od GONG-a, iako su svjesni da se on 'zalaže za to da se demokratizacija izbornog sustava provede na izborima za pet godina dok oni žele promjenu već na predstojećim parlamentarnimizborima'.

Podrška će, sudeći po stavu izvršnog direktora GONG-a Dragana Zelića, ipak izostati. 'Smatramo da je potrebna više obuhvatna izmjena izbornog zakonodavstva. Nadalje, također smatramo da ovakvim inicijativama nije mjesto u Ustavu, nego da izbornu problematiku treba promijeniti zakonom, jer ako to stavimo u Ustav, to će biti i zacementirano', poručuje Zelić za tportal.

Dodaje da u Hrvatskoj postoje saborski zastupnici i Vlada koji su plaćeni da provode reforme. 'Ne vidimo razloga da se troši novac na nepotreban referendum kad se može i ima vremena urediti sve kroz saborsku proceduru', kaže Zelić.

S obzirom da je ovo već drugi referendum koji organizira i pokreće inicijativa U ime obitelji, Zelić se upitao i odakle im novac za sve to.

'Voljeli bismo vidjeti financijske izvještaje ove inicijative jer je do sada bila netransparentna. Podsjećam da košta i organizacija prikupljanja potpisa', rekao je direktor GONG-a.

Međutim, uz ove suštinske razlike, u GONG-u se ne slažu ni sa samim idejama o tome koje dijelove izbornog zakonodavstva treba izmijeniti. Naime U ime obitelji zalaže se za izmjene Ustava i zakona kojom bi se biračima omogućilo da svojim preferencijalnim glasom bez cenzusa s liste za koju su glasovali biraju do tri kandidata.

Također predlažu da se izborni prag s pet posto smanji na tri posto, da se ujednači vrijednost glasova birača u izbornim jedinicama te omogući glasovanje dopisnim i elektroničkim putem, a zabranile bi se i zajedničke predizborne liste dviju ili više političkih stranaka.

'Smatramo da ne treba smanjivati prag od pet posto. Uz to, slažemo se oko preferencijalnog glasovanja, ali uz prag od pet posto (na europskim izborima prag je od 10 posto, a predlažemo smanjivanje na pet posto); jednostavno nemamo iste prijedloge kao oni. Zanima nas bi li oni podržali prijedlog GONG-a i Platforme 112 o tome da se zabrani kandidiranje osobama koje su osuđene za teška kaznena djela, poput ratnog zločina?!', uzvratio je Zelić.

GONG nije jedini koji nije sklon ideji inicijative U ime obitelji za raspisivanjem referenduma. Naime već ranije je buduća reformistica Natalija Martinčević, koja je prijedlog izmjena izbornog zakona i poslala u saborsku proceduru, rekla da je sklonija zakonskoj inicijativi jer referendum iziskuje ogromne troškove.

Bauk: Vlada se neće očitovati o inicijativi U ime obitelji

Ministar uprave Arsen Bauk izjavio je danas da će inicijativa za održavanjem referenduma o izbornom zakonodavstvu proći jednaku proceduru kao i ranije referendumske inicijative, a Vlada se o najnovijoj inicijativi neće očitovati, prenosi Hina.

'Sve što se tiče referenduma odnos je građana i njihovog predstavničkog tijela, a to je Hrvatski sabor. Vlada se o tome uopće ne bi trebala očitovati', rekao je Bauk novinarima uoči sjednice Vlade.

Upitan znači li to da će pitanje iz najnovije referendumske inicijative doći pred Ustavni sud na odlučivanje, Bauk je uzvratio da to ovisi o reakciji Sabora.

'Vlada se neće očitovati, a kako će Sabor reagirati, treba vidjeti, ali već postoji standardna procedura, tako da nema ništa novo', rekao je ministar. Dodao je da će najnovija referendumska inicijativa, prikupi li se dovoljan broj potpisa, proći istu proceduru kakvu su prošli referendum o braku i dvojezičnosti.

Građanska inicijativa U ime obitelji pozvala je jučer građane, udruge, vjerske zajednice i političke stranke da od 21. rujna do 5. listopada svojim potpisima zatraže održavanje referenduma kojim bi se pravičnije uredilo izborno zakonodavstvo u Hrvatskoj, a saborske zastupnike već od idućih parlamentarnih izbora 'biralo imenom i prezimenom'.