PROLAZ SESTARA BAKOVIĆ

Ulice ponovno po imenima partizana

08.09.2009 u 11:07

Bionic
Reading

Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova zagrebačke Gradske skupštine jednoglasno je danas prihvatio da se Miškecov prolaz, u spomen na sestre Baković, preimenuje u Prolaz sestara Baković

Potpredsjednica zagrebačke Gradske skupštine Morana Paliković-Gruden (HNS) je u ime Kluba zastupnika HNS-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini podsjetila kako je to već treći prijedlog tog Kluba gradskih zastupnika da se Miškecov prolaz preimenuje u Prolaz sestara Baković.

Napomenuvši da su sestre Baković bile dvije mlade antifašistkinje istaknula je da su time htjeli politički pokazati kako stoje uz sve mlade ljude koji su se priključili antifašističkoj borbi da obrane svoj grad i zemlju. 'Te dvije mlade žene, Rajka i Zdenka, stanovale su u blizini. Jedna je bila studentica, a druga je vodila kiosk u Nikolićevoj ulici 7 i na neki način gradska četvrt je obilježena njihovim radom', rekla je Paliković-Gruden.

Dodala je kako je istraživala tko je bio Miškec, po kome je ranije preimenovan taj Prolaz, te da nije uspjela saznati njegovo puno ime i prezime niti zanimanje.

Na prijedloge pojedinih članova Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova zagrebačke Gradske skupštine taj Odbor prihvatio je da se u Fond imena ulica 1. skupine stave imena oskarovca Dušana Vukotića, preminulih političara Savke Dabčević Kučar i Ivice Račana. U Fond imena ulica stavljeni su i poginuli vukovarski branitelji Milivoj Šubaša, Damir Krsnik i Žarko Manjkas.