TEK NEKOLIKO STOTINA KUPACA

Napokon otvorena Ikea, gužve izostale

21.08.2014 u 15:06

  • +8

Ikea se pripremila za navalu posjetitelja kojih baš i nema

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpić

Bionic
Reading

Iako autobusi Ikeinog partnera, samoborskog Autoturista, voze sa Savskog mosta od pet sati ujutro svakog punog sata, američki scenarij - ogromne gužve i višesatno čekanje pred otvaranje - izostao je. Poslije 9 sati započela je ceremonija otvaranja s visokim državnim dužnosnicima, no bez prevelikih gužvi - ispred Ikee je svega nekoliko stotina kupaca

Predsjednik Ivo Josipović je izrazio nadu da će se i proizvodi domaćih proizvođača naći na policama Ikee. 'Otvaranje Ikee poruka je da je Hrvatska mjesto na kojem investitori mogu planirati svoju budućnost', rekao je Josipović.

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić naglasio je da je ovo dobar znak za brži gospodarski oporavak Hrvatske. Pohvalio se time da Ikea 20 godina želi otvoriti robnu kuću u Hrvatskoj, no da je to realizirano tek za mandata ove Vlade.

Ceremonija službenog otvaranja trgovačkog centra dugo očekivanog švedskog lanca trgovina namještajem krenula je u osam sati ujutro. Pred Ikeom u Rugvici su redari, ekipa hitne pomoći i dosta policijskih službenika s obzirom da se, osim visokih državnih dužnosnika, poslije deset sati očekuje velik broj građana. Iz Ikee očekuju da bi prvog dana robnu kuću moglo posjetiti do deset tisuća građana.

Prvih desetak kupaca stiglo je oko osam sati. Spremni su strpljivo čekati do deset te među prvima ući u prvu hrvatsku Ikeu. Neki pristižu iz samog susjedstva, a naišli smo i na kupce iz Njemačke. Bračnom paru Mirjani i Zdravku Paurević Ikea je gotovo pa u dvorištu. Oni žive u Rugvici te su na otvorenje stigli iz znatiželje. 'Došli smo malo vidjeti, možda nešto i kupimo, no samo sitnice za kuću', kaže nam gospođa. Gospodina pitamo smatra li da je Hrvatska previše pogodovala švedskom investitoru. Odgovara: 'Ne. Da jesmo, bilo bi se ovo i prije otvorilo. Kod nas je sve komplicirano.'

Smatra da će Općina Rugvica itekako profitirati zbog Ikee - cijene nekretnina su porasle, a u blagajnu Općine slijeva se više novca.

Na povratku s Jadrana prema Njemačkoj, u Ikeu je navratila i obitelj Kardaczynski iz Augsburga. 'Na putu smo doma pa nam se poklopilo', kažu. Očekuju iste, ako ne i niže cijene nego u Njemačkoj. Krupnije komade namještaja ne misle kupovati, ali za sitnice će se naći mjesta u natovarenom automobilu. Ne čudi ih histerija koja se u Hrvatskoj stvorila oko otvaranja švedskog lanca. 'To je normalno - Ikea se prvi put otvara u Hrvatskoj', zaključuju.