OPAKA BOLEST

Zbog ebole 18 osoba stavljeno pod nadzor

18.08.2014 u 18:58

Bionic
Reading

Prve osobe u Hrvatskoj stavljene su pod nadzor zbog prevencije ebole. 18 ljudi koji su doputovali iz afričkih zemalja gdje su zabilježeni slučajevi virusa u kontaktu su s epidemiolozima i izvještavaju ih o svom zdravstvenom stanju

Nije potvrđeno o kakvom se obliku nadzora radi, ali nitko od njih ne nalazi se u bolnici niti predstavlja opasnost za ostale, javlja RTL Danas. Granični sanitarni inspektori provjeravaju tko sve ulazi u državu i ima li potrebe za zdravstvenim nadzorom.

Za sada nije potvrđeno je li ovih 18-ero samo pod pasivnim ili aktivnim nadzorom. Kod pasivnog nadzora, osobe se tri tjedna moraju javljati epidemiologu osjećaju li kakve simptome bolesti. 'Kada bi se radilo o niskom ili umjerenom riziku, onda bi se radio aktivan zdravstveni nadzor pa bi osoba svaki dan dva puta dnevno mjerila tjelesnu temperaturu i bila u kontaktu s epidemiologom koji je za nju zadužen. To traje tri tjedna. Ako osoba u tom razdoblju ne oboli, onda više nema mogućnosti da oboli', kaže Bernard Kaić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Osobe koje su pod zdravstvenim nadzorom, nisu u bolnici i dok ne obole, nisu opasnost za ostale. 'Jedino bi se ograničilo kretanje ljudima za koje bi se znalo da su sigurno bili izloženi zarazi, da su radili s bolesnicima', kaže Kaić. RTL Danas neslužbeno doznaje da je riječ o osobama koje su radile na naftnim platformama i u vojsci pa je mala vjerojatnost da su bili u kontaktu s lokalnim stanovništvom. U susjednoj Srbiji šest osoba je također stavljeno pod zdravstveni nadzor.

'Iz Nigerije imamo četiri povratnika, iz Mozambika po jednog i iz Južnoafričke Republike i Gabona. Oni su stavljeni pod zdravstveni nadzor zbog virusne hemoragijske groznice, to je ebola", kaže Tatjana Karać iz Zavoda za javno zdravlje Kikinde. U zapadnoj Africi otkuda je epidemija i krenula, opsadno stanje traje i dalje. U Siera Leoneu zatvorene su granice zbog širenja virusa, a vojska u susjednoj Liberiji dobila je naredbu da puca na svakoga tko od tamo pokuša ilegalno ući u zemlju. Uganda je proglasila visoko stanje pripravnosti zbog bojazni da će se virus proširiti iz Kenije. Simptomi bolesti su bol u mišićima, povišena temperatura, grlobolja i glavobolja, a prenosi se preko tjelesnih tekućina. Do sada je od ovog virusa umrlo više od tisuću i sto ljudi.