ZBOG PREPISIVAČA SKOKE

Dežulović dubinski oprao Zagrebačko sveučilište

08.08.2014 u 18:54

Bionic
Reading

Novinar i pisac Boris Dežulović reagirao je na današnje otkriće da je Etičko povjerenstvo Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu još u lipnju osudilo prepisivački čin svog izvanrednog profesora Bože Skoke, stručnjaka za odnose s javnošću, poznatog po prepisivanju dijelova Dežulovićeve kolumne i njihovom uvrštenju u 'autorski' članak objavljen u studentskom listu Global

Tportal je otkrio da je Etičko povjerenstvo FPZ-a proglasilo Skokino prepisivanje neetičnim i neprofesionalnim, ali je počinitelj pritom kažnjen samo opomenom.

Dežulović, za početak, ponavlja ono što je naglasio već u prvoj reakciji na 'ovu smiješnu provincijsku afericu na petstodvadesetosmom svjetskom sveučilištu'.

'Od objašnjenja da je ukrao dijelove moje kolumne, jedino gore za Božu Skoku bilo je objašnjenje da je ukrao internetsku forvardušu. Sveučilišni profesor(!) u autorskom tekstu za studentske novine(!!) krade dakle forvarduše kakve po Facebooku dijele dokoni internetski svirači k****, i jedino gore od činjenice da je profesoru Skoki to opravdanje za krađu, jest činjenica da je to sasvim zadovoljavajuće opravdanje i za Sud časti HUOJ-a - iz čijega se odlučivanja o svom slučaju profesor Skoko antički snažnom moralnom gestom samosuspendirao - i za Etičko povjerenstvo Fakulteta političkih znanosti', naveo je Dežulović za tportal.

Etičko povjerenstvo FPZ-a ustvrdilo je da Skoko nije povrijedio članak 19. Etičkog kodeksa Sveučilišta u Zagrebu, jer prepisivanje nije odradio u znanstveno-istraživačkom ili umjetničkom radu, nego u kolumni, ali je povrijedio članak 9. istog kodeksa - objavljivanje teksta 'Hrvati, pesimizam i mediji' predstavlja primjer akademske neprofesionalnosti.

Dežulović dijagnosticira da je Etičko povjerenstvo Skoku 'proglasilo tek uvjetno krivim, odnosno - preciznije - uvjetno nevinim'.

'Ako, naime, kako nam sugerira rečeno Povjerenstvo, nije riječ o akademskom gafu - jer plagijat nije objavljen u znanstvenom radu, već u nekakvim pišljivim dječjim novinama - zašto se Etičko povjerenstvo time uopće bavilo? I zašto bi to onda bila 'akademska neprofesionalnost'? Zar samo zato što je riječ o profesoru tog fakulteta i studentskom listu?', pita se Dežulović, čiju daljnju reakciju prenosimo u nastavku.

'Činjenica pak da se Etičko povjerenstvo FPZ-a u ovom slučaju sastalo valjda u najvećoj tajnosti, i da se za njihovu 'odluku' - preporuku, naime, dekanu fakulteta da plagijatora Skoku opomene da to više ne radi, otprilike kao da je na hodniku fakulteta počešao jaja - saznalo tek dva mjeseca kasnije, pokazuje kako je operacija obavljena tek iz šupačkog opreza, za slučaj da ih netko u budućnosti prozove zbog aferice. Nakon čega bi slavodobitno iz arhiva izvadili svoju historijsku odluku da se Boži Skoki cijeli tjedan zabrane televizija i Facebook.

Zgodna je podudarnost da je upravo ovih dana utjecajni Webometrics Zagrebačko sveučilište smjestio na fantastično 528. mjesto među svjetskim sveučilištima. Webometrcis svjetska sveučilišta rangira po njihovu internetskom ugledu, utjecaju i kredibilitetu, pa bi se moglo reći da je Zagrebačko sveučilište, na kojemu i dalje nesmetano predaje profesor što s interneta krade forvarduše, zapravo sjajno prošlo. Ako bi se, naime, gledao Indeks citiranih znanstvenih radova, čak i ja, s tri razreda srednje građevinske, imam - kako vidimo - više citiranih radova od nekih njegovih profesora', poručio je Dežulović.

Sud časti HUOJ-a: Bez komentara

Podsjetimo, Sud časti Hrvatske udruge za odnose s javnošću prihvatio je obrazloženje svog člana Bože Skoke, koji je bio izuzet od odlučivanja, da je riječ o novinskom komentaru, a ne o znanstvenom djelu, te da su preuzeti dijelovi iz netpotpisane 'forvarduše'. Osim toga, Sud časti HUOJ-a, od čije se odluke distancirala predsjednica udruge Aleksandra Kolarić, ustvrdio je da se Skoko 'javno ispričao Borisu Dežuloviću, ukoliko je on zaista izvorni autor teksta koji kruži internetom'.

Vlatka Škorić
iz Hrvatskih željeznica, jedna od dvije članice Suda časti HUOJ-a koje su poštedjele Skoku, kaže da nije znala za lipanjsku odluku Etičkog povjerenstva FPZ-a, koju sad ne želi ni komentirati. 'Mi smo svoje rješenje donijeli i nakon toga ne bih mogla ništa oko toga govoriti. Mislim da smo svoje rekle', poručila je Vlatka Škorić. Druga članica Suda časti, Dijana Kolbas Dešković, izvršna direktorica tvrtke Spona, nije bila dostupna za komentar.