POLO-PROJEKT U MOTOVUNU

Jakovčić i List nastavljaju s međusobnim optužbama

01.08.2014 u 18:03

Bionic
Reading

Bivši istarski župan i počasni predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić - na optužbe poduzetnika Georga Lista i čelnika Istarskih demokrata da je pokušajem reketarenja onemogućio Listov polo-projekt u Motovunu - uzvratio je danas tvrdnjom da je taj projekt velika politička, zemljišna i financijska prijevara te je od mjerodavnih tijela zatražio da poduzmu mjere za zaštitu interesa Republike Hrvatske

'Slučaj izgradnje polo-igrališta s popratnim sadržajima podno Motovuna najveća je politička, financijska i zemljišna prijevara koja se u Istri događa zadnjih godina. Stoga me ne čudi sprega sumnjivog poduzetnika gospodina Lista, propalih političara Damira Kajina i Ivana Heraka te pojedinaca s HTV-a koji protiv mene vode medijski rat već petnaest godina', rekao je.

Ustvrdio je da je List s partnerima ništavim pravnim poslom pokušavao oštetiti Republiku Hrvatsku i njezino izvanknjižno vlasništvo nad poljoprivrednim državnim zemljištem podno Motovuna te je pozvao sva mjerodavna državna tijela da odmah poduzmu nužne radnje kako bi se u cijelosti zaštitili interesi Republike Hrvatske.

'Pozivam da se odmah obave svi neophodni izvidi u tvrtkama koje su uključene u ovaj ništavni posao kako bi se spriječili daljnji sumnjivi poslovi. Pozivam i da se odmah obave informativni razgovori sa svim uključenim pojedincima i zatraže nedvosmisleni dokazi za sve njihove tvrdnje, svakako, uključujući i mene', rekao je Jakovčić, dodajući da je već dao izjavu Državnom odvjetništvu u Zagrebu.

HTV je optužio da je objavio prilog kojim obmanjuje javnost i 'pritom ne želi objaviti relevantnu istinu cijeloga slučaja, premda je bio upoznat sa svim činjenicama'.

'Namjerno skretanje pozornosti javnosti od strane novinara HTV-a i propalih istarskih političara sa suštine ovoga slučaja koristeći odvratno lažnu izjavu Lista protiv mene daje mi za pravo da najavim sudske tužbe i time zadovoljštinu zatraži na sudu', rekao je Jakovčić.

'Imenovani poduzetnik kupio je poljoprivredno zemljište od osobe koja je ništavim ugovorom o nasljeđivanju stekla optantsku imovinu te se bez osnova predstavljala kao vlasnik predmetnog zemljišta. Pravno je potpuno jasno da optantska imovina ne može biti predmetom nasljeđivanja u pravnom poretku Republike Hrvatske te prema tome ne može biti ni predmet kupoprodaje', istaknuo je Jakovčić.

Pokušaj stavljanja u promet optantske imovine je presedan koji ima pravne i političke nesagledive posljedice za pravni poredak i financijsku stabilnost Republike Hrvatske, rekao je.

'Osnovano sumnjam da su svi sudionici toga ništavoga pravnog posla bili upoznati sa svim relevantnim činjenicama i time svjesno naštetili interesima Republike Hrvatske', rekao je Jakovčić te upitao zbog kojih razloga zastupnik Damir Kajin, HTV i načelnik općine Motovuna Tihomir Pahović štite interese "sumnjivog poduzetnika", svjesni činjenice da se maksimalno ugrožavaju hrvatski interesi.

Ustvrdio je kako u financijskoj pozadini slučaja stoji i pokušaj stvaranja potpuno lažnog dojma o veličini ulaganja njemačkog poduzetnika. Rekao je kako je zemljište koje je ništavim pravnim poslom pokušao preuzeti sumnjivi poduzetnik List plaćeno 120 tisuća eura. "Uskoro nakon toga to isto zemljište se hipotekarno opterećuje s 900 tisuća eura. U tužbi koju je sumnjivi poduzetnik iz tvrtke Polo Arena Montona dignuo protiv Agencije za ruralni razvoj Istre tvrdi se da to isto zemljište ima 'poštenu tržišnu vrijednost' od gotovo 3,5 milijuna kuna", istaknuo je Jakovčić.

Te nepobitne činjenice o nevjerojatnoj financijskoj pozadini, rekao je, sasvim jasno govore u prilog tvrdnji da se radi o pokušaju stvaranja potpuno lažnog dojma o veličini ulaganja njemačkog poduzetnika.

Osim toga, Ivan Jakovčić danas je rekao kako je List odbio pokrenuti proceduru izrade studije utjecaja na okoliš polo-projekta za koju je, dodao je, 'zastupnik Damir Kajin izjavio da je nepotrebna'.

'Pitam se zašto Kajin direktnim izjavama štiti privatne interese sumnjivog poduzetnika, a ne zakone i druge propise Republike Hrvatske', rekao je Jakovčić, dodajući kako se ne može oteti dojmu da je u tom slučaju riječ i o 'pokušaju pritiska na pravosuđe od strane sumnjivog poduzetnika koristeći neuspješne političare i pojedince iz medija'.

Zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu rekao je i kako je List svojedobno zatražio urbanizaciju 60 hektara zemljišta, čime bi 'nepovratno uništio prirodnu i kulturnu baštinu Motovunštine'. Na sreću, dodao je, općina Motovun na to nije pristala, 'ali sama ta činjenica jasno govori o kakvom je poduzetniku riječ'.

Na pitanje novinara hoće li se odazvati Kajinovu i Herakovu pozivu da se podvrgne detektoru laži kako bi sa sebe skinuo sumnju za reketarenje, Jakovčić je odgovorio: 'Pristajem na sve, ali najprije želim cijeli slučaj riješiti na sudu.'

Investitor Georg List, koji posao u Motovunu pokušava pokrenuti već dvanaest godina, optužio je Jakovčića za reket. Rekao je kako je odbio platiti pa mu je projekt vrijedan oko 75 milijuna eura, u koji je dosad uložio oko pet milijuna eura, završio u blokadi.

List: Jakovčić obmanjuje javnost

Investitor Georg List, koji je bivšeg istarskog župana, europarlamentarca Ivana Jakovčića optužio za reket, rekao je danas kako ostaje pri svojim tvrdnjama te kako je spreman i na detektor laži i dokazivanje na sudu.

List, koji već dvanaest godina pokušava pokrenuti projekt izgradnje polo-igrališta u Motovunu i tvrdi kako u tome nije uspio jer nije pristao platiti Jakovčićev reket, pojavio se danas ispred sjedišta IDS-a, gdje je počasni predsjednik stranke održao konferenciju za novinare na kojoj je ustvrdio da je taj projekt velika politička, zamljišna i financijska prijevara.

List je ustvrdio kako Jakovčić obmanjuje javnost te je opovrgnuo sve njegove tvrdnje koje je iznio na konferenciji za novinare, na kojoj ga je nazvao 'sumnjivim poduzetnikom'.

Jakovčić je ustvrdio da je List s partnerima ništavim pravnim poslom pokušavao oštetiti Republiku Hrvatsku i njezino izvanknjižno vlasništvo nad poljoprivrednim državnim zemljištem podno Motovuna te je najavio sudske tužbe.

'Mogu vam pokazati sve dokumente i vidjet ćete da ono što govorim nije nikakva laž i da mi nije bila namjera uništiti unutrašnjost Istre. Imam vrlo iskren i jasan projekt za Hrvatsku, za ljude u Motovunu, jer je to projekt koji bi jamčio i zapošljavanje ljudi na tom području', istaknuo je List. Rekao je i kako je o tom slučaju dva puta razgovarao s policijom u Puli.

List je novinarima ponovio da mu je Ivan Jakovčić rekao da treba uplatiti 500 tisuća eura tvrtki Branka Curića ako želi da mu se ubrzaju poslovi.

Na pitanje novinara je li spreman na detektor laži odgovorio je potvrdno, dodajući kako je spreman i sve dokaze podastrijeti sudu.