'IDITE TAMO GDJE RADE'

Ne rade čak tri aparata za MR! Varga zasad bez rješenja

30.07.2014 u 14:34

Bionic
Reading

U tri hrvatske bolnice ne rade vrlo važni dijagnostički uređaji za magnetnu rezonanciju. Konkretno, uređaji ne rade u bolnici Dubrava, Merkuru te u bolnici u Zadru. Ionako duge liste čekanja na ovaj pregled sada su još duže jer, kako je rekao ministar zdravlja Siniša Varga, pacijenti navedenih bolnica moraju se naručiti za pretragu u drugu bolnicu s ispravnim MR-om

Dok traju popravci aparata, pacijenti se preusmjeravaju u druge ustanove.Dan traje 24 sata i pretraga se može raditi u više smjena', rekao je ministar Varga, no nije rekao kada bi moglo doći do rješavanja problema.

Rekao je tek da je natječaj za nabavu novog aparata za bolnicu Dubrava u tijeku te da će se značajan broj postojećih aparata obnavljati do kraja godine. 'Ako vama ne radi mikrofon, što radite s njime? Ne koristite ga', pojašnjavao je ministar novinarima situaciju u zdravstvu.

'Aparati su u kvaru, zato ljude šaljemo u druge bolnice. Ti uređaji imaju četiri tone i ne mogu se samo tako posuditi, pa pacijent mora otići do njih', rekao je, no nije znao točan broj ljudi na listi čekanja za tu pretragu. Zna samo da je to 'značajan broj' ljudi.

Inače, prema podacima iz 2012., Hrvatska je imala ispodprosječan broj uređaja za MR u odnosu na Europsku uniju, tek 10 aparata na milijun stanovnika.

Zdravstveno stanje ministra Ranka Ostojića poboljšano

'Zdravstveno stanje potpredsjednika Vlade RH i ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića poboljšava se te je premješten na Odjel postintenzivne skrbi Zavoda za hitnu medicinu KBC-a Zagreb. Nastavljaju se mjere liječenja i rehabilitacije', priopćili su iz Banskih dvora u srijedu.


Ministar Varga komentirao je i aktualne pregovore svih ministara s Borisom Lalovcem, ministrom financija, uoči rebalansa proračuna u rujnu. Rekao je da je zdravstvo od 2011. do danas ostalo bez gotovo 2,5 milijardi kuna te da u njegovom resoru nema mjesta za rezanja.

Posebno je naglasio da neće biti rezanja plaća liječnicima premda mnogi imaju plaće iznad 10 tisuća kuna: 'Svi liječnici će biti izuzeti od rezanja plaća', rekao je Varga, a sljedeća dva tjedna provest će odmor na Bolu na Braču. Kaže, bit će dostupan na telefon 24 sata dnevno.