SNIMIO TURIST

Pogledajte dramatičnu snimku tornada u Orebiću!

29.07.2014 u 16:38

Dramatična snimka tornada u Orebiću
Bionic
Reading

Danas se na internetu pojavio novi video ove pijavice. Radi se o najdramatičnoj snimci pijavice ili tornada ikada snimljenoj u Hrvatskoj. Autor snimke je mađarski turist Gabor Klauser koji se našao u pravo vrijeme na pravom mjestu za snimiti spektakularne prizore, piše Crometeo.hr

Nema sumnje da je mađarski turist riskirao vlastiti život radi snimke koja prikazuje izlazak pijavice s mora na kopno, koja po svojoj snazi i strukturi u potpunosti odgovara snazi tornada, piše Crometeo.hr. Pijavica se prvo, uz snažno nevrijeme iza nje, približava s mora, a zatim pogađa samo obalu i lomi grane, nosi predmete. Zanimljivo je primjetiti da su na moru bile prisutne dvije pijavice koje su rotirale jedna oko druge (baš kao u američkom hit filmu Twister), a potom su se spojile u jedninstveni vrtlog promjera oko 50 metara koji je svom silinom udario na kopno.

Prava je sreća da mađarski turisti nisu ozlijeđeni u naletu ove pijevice-tornada, također je sretna okolnost da se izlaz s mora na kopno dogodio na nenaseljenom području. Pijavica se nedugo nakon izlaska na kopno raspala.

Ovaj 7-minutni video pokazuje koliko su pijavice opasne pojave i koliko je potrebno pratiti upozorenja na prognozirane ekstremne vremenske prilike. Nažalost, za bolje proučavanje i praćenje ovih pojava potreban je meteorološki radar, a Dalmacija je jedna regija u Hrvatskoj i EU koja nije pokrivena sustavom meteoroloških radara na veliku sramotu naše države.