JEDAN MOGUĆI POBJEDNIK

MUP namjestio natječaj za nabavu tableta?!

28.07.2014 u 10:15

Bionic
Reading

Ministarstvo unutarnjih poslova raspisalo je javni natječaj za nabavku deset tablet računala. Prema pisanju Novog lista, uvjeti su takvi da postoji osnovana sumnja da je natječaj namješten tako da na njemu može pobijediti samo jedan proizvođač tableta

Ministarstvo unutarnjih poslova nabavlja deset tablet računala za Službu za sigurnost cestovnog prometa. Tehnički uvjeti koji se traže u natječaju, piše Novi list, u dlaku odgovaraju tabletu Samsung Galaxy Tab3, i to onom s ekranom veličine 10,1 inč.

Iz MUP-a su za Novi list rekli da su tražili tablet s boljim procesorom. Onaj koji je naveden u specifikacijama je Intel Atom Processor Z2560 te za tablete postoje i bolji procesori od spomenutog. No u MUP-u nisu objasnili činjenicu da su ostali tehnički uvjeti, a radi se primjerice o 16 GB interne memorije, kao i dvostrukom fotoaparatu s 3,15 megapiksela na stražnjoj i 1,3 na prednjoj strani, u dlaku isti kao tehničke specifikacije spomenutog Samsungovog tableta.

Ono što na MUP-ov natječaj baca najveću sumnju posebna je stavka u tehničkim specifikacijama koja kaže da se među minimalnim uvjetima traži S-Pen. Sustav je to digitalne olovke kojom se olakšano piše po ekranu tableta, a na svojim uređajima koristi ga isključivo Samsung i to što ima zaštićen patent.

Za ovu javnu nabavu u MUP-u su predvidjeli 64.000 kuna, bez poreza na dodanu vrijednost. Sumnje u namještanje natječaja još nisu komentirali.