BOLNA ISTINA

Economist: Boležljiva Hrvatska. Silni nered.

25.07.2014 u 20:35

Bionic
Reading

'Zoran Milanović uživa reputaciju inteligentne osobe, ali ne i vještog političara i komunikatora. Suosjećao je sa žrtvama poplave tako što im je ispričao da je i njemu jednom pukla cijev', piše britanski Economist u tekstu pod naslovom: 'Boležljiva Hrvatska. Silni nered'

The Economist navodi kako je Hrvatska nova zemlja EU u teškoj gospodarskoj situaciji, prenosi Seebiz.eu

'Iako je iznimno popularna turistička destinacija, Hrvatska nije dobro. Gospodarstvo je već šestu godinu zaredom u recesiji. Kad je Vlada Zorana Milanovića preuzimala vlast u prosincu 2011. godine obećavali su bolne, ali nužne reforme. Otad je malo toga poduzeto. Ulazak Hrvatske u EU prije godinu dana, iako se tome nadalo, nije bio odskočna daska, djelomično zato jer reforme koje Hrvatska treba provesti nisu bile na listi uvjeta za članstvo u EU', piše Economist.

U tekstu se ističe kako još od ratnih devedesetih ni jedna hrvatska Vlada nije uspjela riješiti problem ogromne birokracije, glomaznog državnog odnosno javnog sektora te prevelikog broja jedinica lokalne samouprave.

'Usprkos minornim promjenama, ni jedna Vlada, uključujući sadašnju, nije imala volje slomiti snažne interesne grupe, poput sindikata, koje se odupiru bilo kakvoj promjeni', piše Economist, kao primjer navodeći najnoviji slučaj s outsourcingom, od kojeg se pod pritiskom odustalo.

Upozorava se na goruće probleme Hrvatske - stagnaciju gospodarstva čiji se oporavak ne nazire, ogromnu birokraciju koja dodatno otežava oporavak, probleme s likvidnošću... Ne čudi ih stoga što sve više mladih i obrazovanih napušta Hrvatsku.

Nisu propustili spomenuti niti Mirelu Holy, čija nova stranka ORaH ima sve veću popularnost.

'Ipak, u očima birača sve strane su zaražen korupcijom i većina njih se zasitila političke elite koja ne želi ili nije u stanju izvući njihovu zemlju iz nereda u kojem se nalazi', zaključuje The Economist.

Članak Economista možete pročitati ovdje