ZAPEO ZA DALEKOVOD

Jedrenjak ugrozio opskrbu strujom juga Hrvatske

25.07.2014 u 16:24

Bionic
Reading

Ploveći Malostonskim zaljevom, jedrenjak Atmosphere, koji plovi pod zastavom Britanskih Djevičanskih otoka, 20. srpnja ove godine u 14.44 sati jarbolom je zapeo za vodiče 110-kilovoltnog dalekovoda Ston - Neum, čime je izazvao njegovo isključenje, priopćili su u petak iz Hrvatskog operatora prijenosnog sustava (HOPS)

Djelatnici HOPS-a brzo su reagirali nakon isključenja dalekovoda, kako ne bi došlo do dužeg prekida u opskrbi električnom energijom. Međutim, nakon što je u četvrtak završila istraga pomorske policije, Lučke kapetanije Split, te rad povjerenstva HOPS-a, utvrđena je šteta na čelično-rešetkastim stupovima na obje strane zaljeva i vodičima, od oko 800.000 kuna.

Šteta je takvog karaktera da će ovaj dalekovod, inače ucrtan na pomorskim kartama, zbog sanacije kvara biti predvidivo dva tjedna izvan funkcije, čime je smanjena sigurnost elektroenergetskog sustava i napajanja električnom energijom cijelog juga RH.

Posada broda Atmosphere u Splitu potpisala je očevid i zapisnik, odvjetnički timovi rade na odštetnom zahtjevu HOPS-a, čime jedrenjak ima pravo na udaljavanje iz hrvatskih teritorijalnih voda. Pojedini mediji spekulirali su o ovom događaju brojnim netočnim informacijama, poput one da su posadi broda Atmosphere oduzete putovnice.

U dugogodišnjoj praksi HOPS-a (nekadašnjeg HEP-OPS-a) na ovom području nisu zabilježeni incidenti oštećenja dalekovoda jarbolima, dok su, unatoč, oznakama na pomorskim kartama, češće nezgode oštećenja podmorskih kabela.