REVIZIJA UGOVORA S VATIKANOM

Laburisti traže uvođenje crkvenog poreza

25.07.2014 u 13:55

Bionic
Reading

Hrvatski laburisti – Stranka rada na današnjoj su konferenciji za novinare najavili da će u saborsku proceduru pustiti zakonski prijedlog kojim bi se uveo tzv. crkveni porez. Također, Hrvatski laburisti zatražili su izmjene i dopune Ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske o gospodarskim pitanjima

Kako je pojasnila v.d. predsjednica stranke Nansi Tireli, članak 15. tog Ugovora kaže da „ako bilo koja od visokih Ugovornih strana bude smatrala da su se bitno promijenile prilike u kojima je sklopljen ovaj Ugovor, tako da ga treba mijenjati, započet će pregovore o njegovoj prilagodbi novim okolnostima“.

Tireli je podsjetila na teško gospodarsko i socijalno stanje u državi, uvelike različito od onoga u razdoblju potpisivanja Ugovora, kao i nedavnu izjavu ministra financija Borisa Lalovca kako su državne rezerve ispražnjene. Stoga je pozvala Vlada RH da potakne razgovore s Vatikanom o reviziji tih Ugovora.

Govoreći o prijedlogu za uvođenje 'crkvenog poreza', Tireli je istaknula kako su Hrvatske laburiste na to potaknuli potezi i izjave novog ministra znanosti, obrazovanja i sporta Vedrana Mornara, koji je odustao od konzultiranja s akademskom zajednicom oko uvođenja građanskog odgoja u škole, ali se o njemu konzultirao s Crkvom.

'Budući da se mnogi hrvatski građani osjećaju zakinutima u svom demokratskom pravu na obrazovanje, upravo zbog opstrukcije građanskog odgoja i uloge koju je katolička Crkva, prema riječima ministra Mornara, u tome odigrala, Hrvatski laburisti odlučili su inicirati zakonski prijedlog za uvođenje 'crkvenog poreza'. Primjenom ovog poreza svaki bi građanin samostalno odlučio hoće li iz svojih prihoda uplaćivati porez nekoj vjerskoj zajednici', pojasnila je Tireli.

Povod za svoje prijedloge Hrvatski laburisti našli su u odluci Vlade da se građanski odgoj u školama ne provodi prema obećanju iz Plana 21 kao cjeloviti predmet, nego da se provodi kroz tzv. međupredmetnu nastavu.