SUĐENJE U NJEMAČKOJ

Ima li Perković pravo tražiti da mu Hrvatska plati obranu?

25.07.2014 u 10:07

Bionic
Reading

Hoće li porezni obveznici Republike Hrvatske platiti suđenje Josipu Perkoviću, kojeg njemačko pravosuđe tereti za upletenost u ubojstvo Stjepana Đurekovića u Wolfratshausenu 1983, pitanje je koje se nameće nakon što je MUP priopćio da je to Perković i službeno zatražio

Perković je tada bio član Udbe, a s raspadom Jugoslavije postao je jedan od utemeljitelja hrvatske sigurnosne službe. Prema Zakonu o sigurnosno-obavještajnom sustavu, u članku 84. stoji: 'Ako je protiv službenih osoba sigurnosno-obavještajnih agencija pokrenut kazneni postupak zbog radnji počinjenih u obavljanju poslova sigurnosno-obavještajnih agencija, sigurnosno-obavještajne agencije će službenim osobama osigurati odvjetničku ili drugu pravnu pomoć, osim ako je kazneni postupak pokrenut na temelju kaznene prijave sigurnosno-obavještajnih agencija.'

Drugim riječima, Perković kao bivši zaposlenik sigurnosne agencije ima pravo na pravnu pomoć. Međutim Matko Palić, profesor s Katedre ustavnih i političkih znanosti u Osijeku, smatra da Perković nema pravo na plaćenu obranu na teret poreznih obveznika jer je djelo za koje se tereti počinjeno za vrijeme Jugoslavije, a on je tada bio član tajne službe te države, ne Hrvatske.

Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo odbio je u Dnevniku 3 HTV-a komentirati hoće li njegov klijent tražiti da obranu financira država, ali su novinari HTV-a od MUP-a RH dobili službenu potvrdu da je Perković zatražio da mu je plate porezni obveznici.

Suđenje Perkoviću spojit će se sa suđenjem njegovom bivšom šefu Zdravku Mustaću, a njemačke vlasti terete ga za isto kazneno djelo. Sud je predvidio 60 ročišta, a pedantni Nijemci predviđaju da bi sve trebalo biti gotovo do kraja proljeća iduće godine.