MODEL MINISTRA JAKOVINE

Evo što se isplati uzgajati u Hrvatskoj

23.07.2014 u 14:17

Bionic
Reading

Vlada je usvojila i na prihvaćanje u Europsku komisiju poslala hrvatski model izravnih plaćanja u poljoprivredi za razdoblje od 2015. do 2020. godine. Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina tvrdi da je na taj način Vlada osigurala poljoprivrednicima poticaje od 2,5 milijarde eura, a najviše će, kaže, dobiti oni koji se odluče na uzgoj ciljanih proizvoda poput voća i povrća

Od 2,5 milijarde eura, kaže Jakovina, 1,5 milijardu hrvatski farmeri dobit će iz europskog proračuna, dakle gotovo 60 posto. 'U pregovorima je bilo rezervirano 373 milijuna eura godišnje, a dobili smo dodatnih 15 posto, odnosno oko 50 milijuna, tako da ćemo imati na raspolaganju 423 milijuna eura godišnje za izravne potpore', rekao je Jakovina.

Zamoljen da seljacima objasni o čemu se zapravo radi, ministar je rekao da su jednostavno iznosi za poticaje sada puno veći od onoga što je Hrvatska do sada imala na raspolaganju u zajedničkoj reformskoj politici EU-a.

'Koja je razlika? Imali smo osnovna plaćanja po grlu i po površini. Na taj način su isplaćivani poticaji. Sada će izloženije ili značajnije proizvodnje zbog dodane vrijednosti imati veće poticaje od običnog ratara koji će imati sam osnovno plaćanje i regionalnu omotnicu', kaže Jakovina.

Naime, oni farmeri koji se bave povrtlarstvom imat će 500 eura više po hektaru. Tko se bude bavio voćarstvom imat će 350 eura više po hektaru, a tko se bavi proizvodnjom šećerne repe imat će 290 dodatnih eura više po hektaru.

'Osigurali smo i 9,5 milijuna eura godišnje poticaja za mlade poljoprivrednike koji imaju manje od 40 godina. Oni će također dobivati dodatnu potporu. Ako imaju gospodarstva na područjima s posebnim ograničenjima, a to je gotovo 52 posto Hrvatske, imamo onda još dodatna plaćanja po površini. Model je vrlo složen za sve farmere u Europi, ali je koncipiran tako da potiče proizvode s dodanom vrijednošću i one koje su nam izuzetno važne poput proizvodnje mlijeka, goveđeg i telećeg mesa, koza, ovaca, šećerne repe i voća i povrća. Tu su dodatna plaćanja od onoga što imaju svi ostali', objašnjava Jakovina.

Dodatno će se plaćati i prvih 20 hektara da se potaknu mali i srednji poljoprivrednici, ističe ministar poljoprivrede. Upitan što se ipak najviše isplati proizvoditi, rekao je: 'Voće i povrće, šećernu repa, ekološku proizvodnju i stočarstvo. Ciljali smo zahtjevnije proizvodnje da bismo učinili naše proizvođače konkurentnijima.'

Jakovina kaže da je u Europsku komisiju poslao i Strateški dokument programa ruralnog razvoja. Pohvalio se da je Hrvatska prva od svih zemalja EU-a u siječnju pozvana na neformalne konzultacije u Bruxelles. 'Prije 10-ak dana, strategija je službeno poslana u Komisiju i očekujemo potvrdu programa do 15. siječnja 2015. godine. No s nekim programima iz ruralnog razvoja krećemo već u rujnu, a u tome su mjere za pomoć stradalima u poplavama. (...) Cijeli sustav je spreman i imamo akreditaciju za plaćanje, sve smo ispunili na vrijeme i sustav je spreman za prihvaćanje značajnih sredstava iz EU fondova.'