CRNO NA BIJELO

Amandmani pokazuju: HDZ-u gospodarstvo nije u fokusu

23.07.2014 u 07:00

Bionic
Reading

Od početka ove godine, HDZ u Saboru nije predložio nijedan zakonski prijedlog. Vidi se to iz saborske statistike koja govori da HDZ-ovci više preferiraju amandmane, ali i da su više zainteresirani za teme koje se izravno ne tiču gospodarstva. Pokazalo je to i posljednje glasanje prije ljetne pauze. Tada je, naime, HDZ na prijedlog Zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola podnio čak 37 amandmana, no po pitanju Zakona o radu, temeljnog zakona koji se tiče radnog zakonodavstva Klub zastupnika HDZ-a nije se ni oglasio

Iako ove godine HDZ nije odradio nijedan svoj prijedlog zakona, to ne znači da na dnevnom redu ne postoje njihove ideje. Naime, na saborskom raspored za raspravu već više od pola godine pa i više od godinu dana 'kisele' se prijedlozi koje je HDZ ranije urudžbirao. Tako je, primjerice, još gotovo na početku mandata, u lipnju 2012. HDZ tadašnjem predsjedniku Sabora Borisu Špremu predložio da se u Saboru raspravlja o Rezoluciji o načelima prometnog povezivanja Dubrovačko-neretvanske županije u funkciji uspostave ustavnopravne jednakosti svih građana RH. Tom su rezolucijom HDZ-ovci željeli potaknuti dovršetak izgradnje Pelješkog mosta, no o toj točki Sabor do dan danas nije raspravljao.

Na dnevnom redu 'kisele se' još tri točke koje je HDZ sam predlagao ili bio jedan od predlagatelja. U rujnu prošle godine, tik nakon povratka s ljetne stanke, HDSSB je oko sebe okupio zastupnike HDZ-a, HGS-a, HSS-ovog Branka Hrga i Ivana Šimonovića iz HSP-a AS kako bi predložili zaključak vezano uz dvojezične table u Vukovaru. Tim zaključkom tražili su dosljednu primjenu članka 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina te stopiranje postavljanja dvojezičnih ploča do novog popisa stanovništva, međutim službene rasprave o toj temi u sabornici još nije bilo.

Klub zastupnika HDZ-a samostalno je pak predlagao promjenu Ustava, i to na način da se u ustavnom tekstu posebno naglasi nezastarijevanje zločina počinjenih za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine. Isti dan u listopadu prošle godine, HDZ je podnio i svoj prijedlog Ustavnog zakona za provedbu promjene Ustava, kojim je htio propisati da sud ne može odbiti europskih uhidbeni nalog iz razloga vođenja postupka u RH, ako taj postupak nije pokrenut do dana zaprimanja uhidbenog naloga. Kako je SDP-u propala cijela inicijativa izmjena Ustava, tako se ni o HDZ-ovim prijedlozima nikada nije raspravljalo.

Odbijenica na odbijenicu

Ništa više sreće HDZ nije imao ni s amandmanima koji su mahom odbijani. U zadnje dvije i pol godine predložili su ih 172 no samo je njih 14 prihvaćeno ili djelomično ili u cijelosti. Ove godine, do srpnja, predložili su ih četrdesetak, no koliko ih je prihvaćeno može se pobrojati na prste jedne ruke.

Što se tiče sadržaja, ni kod amandmana HDZ se nije fokusirao na zakone koji se tiču gospodarstva i standarda građana. Najviše, čak 37 amandmana, HDZ je podnio na konačan prijedlog Zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola, dok je devet amandmana podnio na končan prijedlog Obiteljskog zakona. Sedam amandmana HDZ je uložio na izmjene Zakona o obnovi ugrožene spomeničke cjeline Dubrovnika, no oni su svi odbijeni. Osam HDZ-ovih amandmana stiglo je i na prijedlog Zakona o udrugama, no samo je jedan prihvaćen. HDZ-u su odbijena i četiri amandmana na izmjene Zakona o zaštiti zraka, a ništa bolje nisu prošla ni dva amandmana na Zakon o zaštiti osoba s duševnim smetnjama.

Što se pak tiče zakonskih prijedloga koji se barem imalo tiču gospodarstva, Klub zastupnika HDZ-a na dva je mjesta predlagao preraspodjele u okviru rebealansa proračuna za 2014., no njihove ideje nisu prihvaćene. Kroz dva amandmana pokušali su urgirati i na izmjene Zakona o područjima posebne državne skrbi, a jednim amandmanom na izmjene Zakona o reguliranim profesijama i priznavanju inozemnih stručnih kvalifikacija, no svi su ti amandmani odbijeni.

Usto, HDZ je bio aktivan i kroz amandmane pojedinačnih zastupnika, no i u tome većina ideja bila mu je odbijena.

Upravo ta igra 'odbijanca', požalilo nam se nekoliko članova stranke, u HDZ-u stvara nesklonost da budu aktivniji, jer smatraju da tako i tako ništa neće postići. Osim što će možda prema građanima pokazati da se barem trude...