SAMOZADOVOLJNI ŠUKER

'Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja u kojoj plaće rastu'

04.09.2009 u 07:53

Bionic
Reading

Potpredsjednik HDZ-a i ministar financija Ivan Šuker izjavio je sinoć u Sisku da u HDZ-u nema nikakvih podjela, niti desničarenja te da je ta stranka zajedno s koalicijskim partnerima spremna privesti mandat sadašnje Vlade do kraja.

"Mi za razliku od onih koji kritiziraju i ne nude ništa imamo rezultate", kazao je Šuker na konferenciji za novinare uoči sastanka Županijskog odbora HDZ-a Sisačko-moslavačke županije.

Šuker tvrdi da je Hrvatska među rijetkim europskim zemljama koje bilježe manji pad gospodarskog rasta u drugom kvartalu nego u prvom kvartalu ove godine. U prvom kvartalu on je iznosio je 6,7 posto, a u drugom 6,3 posto. Istaknuo je da takve rezultate, u Europskoj uniji imaju jedino Slovačka, Francuska i Njemačka.

Osvrnuvši se na najavljene prosvjede u organizaciji Hrvatske udruge sindikat kazao je da u proteklih osam mjeseci plaće, mirovine, dječji doplatci, socijalne naknade i druga socijalna davanja iz državnog proračuna nisu kasnila.

"Postavljam pitanje tom sindikatu što bi se dogodilo da nismo osigurali 900 milijuna kuna za protestirana jamstva za hrvatsku brodogradnju i 400 milijuna kuna za kamate koje su trebali platiti. Gdje bi tada škverani radili, a oni su članovi tog njihovog sindikata i što bi se dogodilo s hrvatskom brodogradnjom?", upitao je Šuker.

Iznio je podatak da je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja u kojima prosječne plaće ove godine rastu za nešto više od četiri posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, te je postavio pitanje protiv čega to ide prosvjedovati taj sindikat.

Napomenuo je da uvođenje kriznog poreza nije izvorna ideja Vlade, već jedne sindikalne središnjice koja nije pristala na smanjenje plaća pa je predložila porez koji će zahvatiti sve zaposlene.

Najavio je da je cilj Vlade u 2010. zadržati potrošnju ispod ovogodišnje razine, smanjiti deficit državnog proračuna te "ostati čvrsto na zemlji, s glavom iznad vode i zauzeti što bolje pozicije kada dođe do ekonomskog oporavka".