SAVJETI ZA PUTNIKE

Do mora jeftinije zrakoplovom nego vlakom!

15.07.2014 u 07:23

Bionic
Reading

Znate li da ćete gotovo sto kuna manje potrošiti putujete li iz Osijeka u Split avionom, a ne vlakom? Putovanje ne samo da će biti jeftinije, nego će trajati deset sati kraće! Slična je situacija s ostalim relacijama kada se usporedi prijevoz vlakom, autobusom, brodom ili avionom

Za vas smo izdvojili usporedbu transfera iz Rijeke, Zagreba i Osijeka prema moru u ove ljetne mjesece. Putovanje zrakoplovom može biti izuzetno povoljno, no samo ako na vrijeme nađete jeftine karte.

Putovanje vlakom na dulje relacije je pak u nevjerojatnoj disproporciji s prijeđenim kilometrima, što zbog očajnog stanja pruga, vlakova ili pak neusklađenog voznog reda. Opet, neki će reći da je putovanje vlakom romantično, stoga je idealno za one koji žele proći jeftinije, a ne žure.

Osijek

Put iz Osijeka u Zagreb autobusom traje između četiri i četiri i pol sata. Karta u jednom smjeru stoji 125 kuna. Vlakom je oko pet kuna skuplje, a put traje približno jednako. Jeftiniju zrakoplovnu kartu do Zagreba ćete platiti oko 200 kuna, a put će u tom slučaju trajati tek 50 minuta.


Idete li iz Osijeka prema Splitu autobusom, put će trajati oko 7,5 sati, a koštat će vas 282 kune, vožnja vlakom bit će osam kuna skuplja i čak šest sati dulja. Na ovoj relaciji do izražaja dolazi ekonomičnost zrakoplovnog prijevoza. Kartu Osijek - Split možete kupiti već za 200 kuna, a let traje oko tri i pol sata ako se slijeće u Rijeci.

Zagreb

Ako putujete iz metropole prema moru, najjeftinije ćete proći putujete li vlakom. Kartu Zagreb - Rijeka platit ćete 111 kuna, a putovanje može trajati gotovo pet sati. Pojedini autobusni prijevoznici mogu vas i jeftinije odvesti do Rijeke, no putovanje autobusom u prosjeku je skuplje: cijene karata kreću se između 91 i 155 kuna. Putovanje autobusom traje između dva i pol i tri sata. Zrakoplovom možete stići na riječku zračnu luku koja se nalazi na Krku za 40 minuta, no još će vam toliko trebati do Rijeke. Cijena zrakoplovne karte je nešto niža od 300 kuna.

Idete li iz Zagreba u Split, do izražaja dolazi ekonomičnost letenja. Za let od dva sata platit ćete 286 kuna, busom možete putovati i do osam sati, a cijene se kreću između 115 i 205 kuna. Vožnja vlakom do Splita traje između šest i osam sati, a košta u prosjeku 190 kuna.

Idete li pak na krajnji jug Hrvatske, nelogično bi bilo putovati ičim drugom nego zrakoplovom. Karte Zagreb - Dubrovnik se mogu naći već za 300 kuna, let traje kratko. S druge strane, autobusom se putuje i do 12 sati, a relaciju Zagreb - Dubrovnik platit ćete između 185 i 254 kune.


Rijeka

Iz Rijeke prema jugu možete i morskim putem. Put u tom slučaju traje čitavu vječnost, a ako se ne želite satima truckati na palubi, cijena može biti visoka. Tako karta za Jadrolinijin trajekt od Rijeke do Splita košta 164 kune ako ste cijelo vrijeme puta koji traje oko 12 sati na palubi. Karta do Dubrovnika košta 228 kuna, a cijene su višestruke ako uzimate sobu.

Od Rijeke do Splita autobusom treba od šest do osam sati, a karta košta između 260 i 330 kuna. Do Dubrovnika treba oko 12 sati, a autobusna karta košta između 411 i 520 kuna. Vlakom ćete do Splita putovati oko devet sati, a cijena je oko 200 kuna.

Zrakoplovom je opet najpovoljnije i najbrže: karte se mogu naći već od 240 kuna i za relaciju Rijeka - Split i Rijeka - Dubrovnik.