MESIĆ O VRUĆIM TEMAMA

Biancina zadaća je da bude bez portfelja

28.08.2009 u 17:29

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić tijekom dvodnevnog posjeta Istri u petak se nakon obilaska pogona Buzetske pivovare i Istarskog vodovoda osvrnuo na aktualnu političku i gospodarsku situaciju u zemlji

Na pitanje koja je uloga Biance Matković u Vladi RH, odnosno za što je ona zadužena, Mesić je kratko uzvratio 'da bude bez portfelja'. Osvrćući se na predstojeću privatizaciju hrvatskih brodogradilišta, predsjednik Mesić rekao je da smatra da svako brodogradilište ima svoje probleme, no znakovito je, po njegovim riječima, što svi kooperanti brodogradilišta dobro posluju, a hrvatska brodogradilišta, s iznimkom Uljanika, jako loše.

Prema njegovim riječima, sustav na kojem počiva brodogradnja nije dobro riješen budući da je trebalo specijalizirati brodogradilišta, što bi dovelo do pomaka u brodograđevnoj industriji, jer se pokazalo, zaključio je predsjednik Mesić, da nije bilo dovoljno iz državnog budžeta donirati milijunska sredstva, a da se gubici gomilaju iz godine u godinu.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o dijaspori, Mesić je rekao: 'Htio sam istaknuti apsurdni aspekt po kojem svi imaju pravo glasovati za zakone koji se primjenjuju u Republici Hrvatskoj, a pritom se ti isti zakoni ne primjenjuju i ne odnose na one koji ne žive u ovoj zemlji', kazao je predsjednik Mesić. Upitan kakvu korist ima Hrvatska od njegova najavljena posjeta Kubi, Mesić je potvrdio da će nakon posjeta UN-u svratiti i do Kube te objasnio:

'Pogledajte sva ona vrata koja sam u svijetu otvorio i kroz koja je hrvatsko gospodarstvo ušlo na tržišta tih zemalja. Ostvarili smo pomak u gospodarskoj suradnji s tim brojnim državama, međutim to nije bilo dovoljno, s obzirom na to da s hrvatske strane nije bilo potrebne agresivnosti u uspostavi bolje gospodarske suradnje', naglasio je predsjednik Mesić.