DVOSTRUKA MJERILA

Francuska uvodi ZERP, a Hrvatska ne smije

28.08.2009 u 15:54

Bionic
Reading

Tonči Tadić, bivši saborski zastupnik i jedan od najvećih zagovaratelja uvođenja ZERP-a, u ime Euromediteranskog foruma, udruge kojom predsjedava, poslao je otvoreno pismo predsjednici Vlade Jadranki Kosor u kojem navodi da je Francuska, kao članica Europske unije, najavila proširenje svoga gospodarskog pojasa, dok se nas, koji još uvijek nismo članovi te organizacije, uvjeravalo u suprotno

Pismo Tončija Tadića prenosimo u cijelosti:

'Vlada Republike Francuske najavila je proglašenje gospodarskog pojasa (ZERP) ispred francuskog teritorijalnog mora u Sredozemlju, s ciljem zaštite ugrožena ribljeg fonda i unapređenja zaštite okoliša na Mediteranu.

Sve zemlje članice Unije za Mediteran, među kojima je i Hrvatska, pozvane su da slijede primjer Francuske te proglašenjem i primjenom svojih gospodarskih pojaseva pridonesu sprječavanju onečišćenja mora i uništavanja faune.
Znajući da svoj gospodarski pojas u Mediteranu primjenjuje i Egipat, uz Francusku supredsjedatelj Unije za Mediteran, očito je da upravo gospodarski pojasevi predstavljaju ključne instrumente Unije za Mediteran u zaštiti dragocjenog Sredozemnog mora.

Stoga Euromediteranski forum (EMEF), kao hrvatski nositelj inicijativa civilnog društva o svim pitanjima obuhvaćenim Barcelonskim procesom - Unijom za Mediteran, poziva Vladu RH i Hrvatski sabor da bez odlaganja pristupe preispitivanju svojih odluka o neograničenoj odgodi primjene ZERP-a na članice EU-a.
Republika Hrvatska, kao članica Unije za Mediteran, treba prihvatiti poziv države koja predsjeda Unijom te slijeđenjem njena primjera i prakse velikog broja zemalja Sredozemlja, započeti punu primjenu proglašenog ZERP-a. Tako ćemo preuzeti svoj dio odgovornosti za zaštitu Jadrana i Mediterana, u skladu s našim nacionalnim interesima i obvezama preuzetim članstvom RH u Uniji za Mediteran.'