DRŽAVA DOSKOČILA PREVARANTIMA

Obitelji iz Zagreba 20 godina primala pokojnikovu mirovinu

14.04.2014 u 14:47

RTL Autor: RTL
Bionic
Reading

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić pohvalio se rezultatima u sustavu Zavoda za mirovinsko osiguranje, posebno u bazi osiguranika vezanih uz OIB. U rujnu 2009. od 1,2 milijuna osiguranika bez OIB-a je bilo njih 125 tisuća. Onima koji nisu na vrijeme dostavili OIB obustavljena je isplata mirovina. Takvih je u Hrvatskoj još 485 te devet tisuća u inozemstvu. 'Ministarstvo želi stati na kraj malverzacijama i lažnim mirovinama', rekao je ministar...

Nakon što je početkom rujna Zavod za mirovinsko donio odredbu da se mirovine neće isplaćivati onima koji ne dostave OIB Ministarstvo je krenulo detaljno češljati sustav. Od 125 tisuća korisnika koji nisu prijavili OIB, u listopadu je obustavljena isplata mirovina za njih 2.800. 11 posto ih je dostavilo OIB naknadno, a za 26 korisnika utvrđeno je da su preminuli: 'Ono što je još frapantnije je da smo u sred Hrvatske imali korisnika koji je umro prije 20 godina, a njegova je obitelj od tada uredno primala mirovinu. Samo zbog ovog jednog je dobro da smo krenuli u sustav', rekao je Mrsić i dodao kako su time oštetili proračun za 485 tisuća kuna. Do sad je podneseno pet kaznenih prijava. 'Od 1,3 milijuna nepripadajućih isplata uspjeli smo naplatiti dvije trećine', rekao je Mrsić.

Početkom travnja u Hrvatskoj je evidentirano još 485, a u inozemstvu devet tisuća onih koji nisu dostavili OIB.

‘Postoji velika mogućnost da se i tu skrivaju preminule osobe. Do kraja šestog mjeseca trebale bi stići potvrde o životu ovih devet tisuća korisnika u inozemstvu koji nemaju OIB. Vjerojatno ćemo i u tom djelu utvrditi pojedine nepravilnosti’, kaže Mrsić.

Transparentnost, brzina, smanjenje gužvi na šalterima; cilj je e-prijava i odjava na sustav mirovinskog osiguranja koji je na snazi od početka godine. Rezultati su zadovoljavajući, rekao je ministar: tijekom prva četiri mjeseca evidentirano je 120 tisuća e-prijava.

‘Oko devet posto je zakašnjelih prijava, onih izvan jednog dana. To je i prosjek, a što ide u prilog da su poslodavci prihvatili ovaj sustav’, zaključio je.

Racionalizirano je i poslovanje u Zavodu: smanjeni su troškovi poslovanja za 22 posto u odnosu na 2011., a novom reorganizacijom smanjen je broj rukovodećih mjesta, te broja zaposlenih za šest posto.