RONČEVIĆEV IMUNITET

Bajić bio u dilemi zbog rupe u zakonu

20.08.2009 u 13:40

Bionic
Reading

Dopis koji je državni odvjetnik Mladen Bajić uputio MIP-u, zbog slučaja Rončević/kamioni, ima četiri stranice i njegovo javno objavljivanje onemogućeno je oznakom 'ograničeno'

Prema riječima SDP-ove članice Mandatno-imunitetnog povjerenstva Gordane Sobol, Bajić je od njih tražio mišljenje jer se našao u dilemi zbog kolizije dvaju članaka Zakona o kaznenom postupku, članka 17. i članka 197-og.

'Prema najnovijem članku 17. ZKP-a (koji je mijenjan u prosincu 2008, a zatim i u srpnju ove godine) kazneni postupak počinje potvrđivanjem optužnice i to znači da za istragu protiv saborskog zastupnika ne treba odobrenje Sabora. Ali, kod zadnjih izmjena zakona u srpnju nisu se promijenile i odredbe članka 197. u kojima piše da se kod osoba s imunitetom mora zatražiti odobrenje za pokretanje istrage', kaže Sobol i otkriva kako se upravo na taj problem odnose tri i pol od četiri stranice Bajićevog dopisa.

Naime, u prosinačkom ZKP-u pisalo je kako kazneni postupak počinje 'izdavanjem naloga o provođenju istrage', ali su srpanjske promjene odredile da kazneni postupak počinje tek podizanjem optužnice. Kod srpanjskih izmjena morao se, ali nije, izmijeniti i s člankom 17. uskladiti članak 197. tako da u njemu piše da se kod osoba s imunitetom odobrenje mora tražiti tek kod podizanja optužnice.

Sobol ističe da su se članovi MIP-a složili kako je članak 17. u skladu s ustavnim odredbama koje kažu da zastupnik ne može biti pritvoren niti se protiv njega može pokrenuti kazneni postupak bez odobrenja Hrvatskog sabora.

'Nema više istrage kakvu smo do sada poznavali. Naime, istraga je do sada počinjala nakon što bi sudac izdao rješenje o pokretanju istrage. Zbog toga se za početak istrage trebalo tražiti skidanje imuniteta u kojima su saborski zastupnici bili njezinim predmetom', objašnjava odvjetnik Anto Nobilo.

'Članovi Mandatno-imunitetnog povjerenstva su ispravno postupili', smatra Nobilo. Imunitet neće biti prepreka u daljnjem provedbi istrage u aferi kamioni. Nobilo kaže da će istražitelji moći Rončevića i sve svjedoke za koje procjene da im je potreban njihov iskaz moći ispitati ili prisluškivati te obavljati sve potrebne radnje nužne za prikupljanje dokaza.

Sobol je uvjerena kako će Rončeviću imunitet biti sigurno skinut u slučaju da Državno odvjetništvo podigne optužnicu jer Sabor mora poštivati odluke DORH-a. Tvrdi da tako ne misle samo oporbeni članovi MIP-a, nego i HDZ-ovci.