NAKON LEKINA PISMA

Sabor kreće u provjeru potpisa za referendum o ćirilici

02.04.2014 u 15:46

Bionic
Reading

Nakon što je krajem prošloga tjedna predsjednik Sabora Josip Leko zamolio predsjednika Odbora za Ustav Peđu Grbina da što prije na dnevni red stavi raspravu o zahtjevu za raspisivanjem referenduma o ćirilici, sjednica tog odbora, potvrdio je Grbin, bit će sazvana u sljedeću srijedu

Na toj sjednici, kazao je Grbin novinarima u Saboru, raspravljat će se o zahtjevu referendumske inicijative o raspisivanju referenduma o Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina.

Iako se u javnosti spekuliralo o tome kako bi Odbor mogao odmah proglasiti inicijativu protuustavnom, Grbin kaže da će to tijelo poštovati proceduru.

'Odbor nema ovlasti odbijanja. Procedura će biti ista kao što je bila do sada u pogledu referendumskih inicijativa. Predložit će se plenarnoj sjednici Sabora da od Vlade zatraži prebrojavanje i utvrđivanje točnog broja potpisa koji su dani za referendumsku inicijativu', kazao je Grbin.

S obzirom na to da je Stožer za obranu hrvatskog Vukovara potpise za referendum predao još sredinom prosinca, novinari su Grbina pitali što se do sada čekalo.

'Ovdje se radi o jedno izuzetno kompliciranom pitanju iz razloga što je sadržaj ovog referendumskog pitanja bio dio pregovora s Europskom unijom. Prije nego što se moglo zauzeti točan stav u kojem će se smjeru krenuti, trebalo je provjeriti na koji način će ovo utjecati na obveze koje je RH preuzela', kazao je Grbin.

Najavio je i daljnje korake. 'S obzirom na to da znamo da ovdje ulazimo direktno u materiju koja je ispregovarana i da je ovakva referendumska inicijativa u direktnoj suprotnosti s potpisanim pristupnim ugovorima i odredbama Ustava i drugim međunarodnim dokumentima, jasno je da nakon što utvrdimo postoji li dovoljan broj potpisa, razmotrit ćemo daljnje akcije gdje će Sabor zauzeti jasan stav da se ovdje radi o nedopuštenom pitanju, a, naravno, končanu odluku o tome imat će Ustavni sud', rekao je Grbin.

Upitan znači li to da će Sabor referendumsko pitanje poslati na ocjenu ustavnosti Ustavnom sudu, Grbin je odgovorio potvrdno, no dodao da će to ovisiti i o raspravi u Saboru.

'Tu uvijek sve ovisi o tome kako će završiti rasprava. Ukazat ćemo na čitav niz dokumenata koji bi usvajanjem ovakvog referendumskog pitanja bili prekršeni, jer se radi o nečemu što je u suprotnosti s preuzetim obvezama RH', rekao je Grbin.