PORAZNI PRAVOSUDNI REPOVI

Imamo dva i pol milijuna zaostalih sudskih predmeta!

24.03.2014 u 20:09

Bionic
Reading

Na pravosudnom semaforu Europske komisije, u kojem se drugu godinu zaredom ocjenjuje učinkovitost, neovisnost i kvaliteta pravosuđa zemalja članica, Hrvatska se nije proslavila. Iako u europskoj sredini po izdvajanju za sudstvo i plaćama, prema izvješću, u rezultatima i dalje zaostaje, čulo se na tradicionalnom dijalogu s EU u Zagrebu.

Europski pravosudni semafor, unatoč određenim zamjerkama u metodologiji, za resornog ministra Orsata Miljenića pokazatelj je realnog stanja u hrvatskom pravosuđu. U kojemu unatoč brojnosti sudaca postupci traju dvostruko dulje od europskog prosjeka, pa ne čudi nezadovoljstvo i nepovjerenje građana. Preduvjet za promjene je reorganizacija sustava zakon o kojoj će u Sabor tijekom travnja, no one neće ići preko noći, jer i zaostali predmeti su gomilani godinama.


'Trebat će nam dosta vremena da izađemo iz nje. Svakako je neprihvatljivo da su prosjeci Vijeća Europe skoro dvostruko kraći nego u Hrvatskoj. To je nešto što mi kao društvo ne smijemo prihvatiti. Jednostavno, na tome svi gubimo. Svaki građanin kojem predugo traje predmet, svako poduzeće kojem predugo traje predmet, gubi.'

Po kvaliteti i neovisnosti, Hrvatska je prema izvješću u europskoj sredini, no ne i po rezultatima, dodaje Miljenić i zamjera sudstvu što se niz zakonskih rješenja u praksi ne provodi, a država u međuvremenu plaća milijunske odštete zbog dugotrajnih suđenja. No predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin s kritikama se ne slaže. Kaže, predmeti se rješavaju, no problem je talog odnosno dva i pol milijuna predmeta zaostalih od '90-ih.

'Svi ovi podaci se moraju aktivno čitati, dakle pogledati sve elemente. U broju primljenih i riješenih predmeta među prvima u Europi. Mi rješavamo preko 100 posto predmeta koje brojčano primimo. Prema tome, mi tu ne možemo reći da smo loši, ali po dužini trajanja nekih postupaka koji onda multipliciraju prosjeke trajanja nismo dobri', kaže Hrvatin.

Rješenje svog slučaja već 16 godina čeka zagrebačka umirovljenica Nada Blažević. 'Svi su upoznati s mojim predmetom, svi kažu 'vi ste u pravu', deložirana, vraćena, sada tražim odštetu, devet godina podstanar s djecom, kao zadnji kriminalac na ulicu izbačena. Sudac kaže nakon mog odvjetnika 'u Strasbourgu svi dobivaju'. Zar moramo ići u Strasbourg da oni znaju kako mi ovdje radimo', pita se Blažević.

Dok Hrvatin poručuje da suci daju sve od sebe kako bi trgovački i civilni predmeti rješavani brzinom i kvalitetom onih kaznenih, Miljenić očekuje više odgovornosti sudbene vlasti koja ima mogućnost nadzora i utjecati na duljinu postupaka. A sve kako bi oni koji je plaćaju, a to su građani, vidjeli rezultate.