JAD I BIJEDA HRVATSKE

Radnici bez plaće prosvjeduju, vlasnik se skriva

10.02.2014 u 14:32

  • +6

Prosvjed očajnih građevinara

Izvor: tportal.hr / Autor: Jure Divić

Bionic
Reading

Stotinjak građevinskih radnika iz vrgoračke tvrtke Građevno d.d. prosvjedovalo je ispred upravne zgrade u Vrgorcu, tražeći da im se isplate zaostale plaće ili da im se bar netko od uprave obrati i objasni njihov status

Naime Građevno Vrgorac koje zapošljava oko 100 radnika već im devet mjeseci nije isplatilo osobni dohodak, a dijelu uposlenih nisu dali plaću oko pet mjeseci.

Noseći transparente s porukama: 'Našoj djeci treba kruha', 'Danas smo mi, sutra ćete biti Vi!', 'Hoćemo raditi i od rada živjeti', 'Ko radi, umrijet će od gladi', 'Hrvatska stvarnost', radnici su se prošetali ulicama Vrgorca, a potom se u pratnji policije vratili u krug tvrtke, ali nitko ih nije primio ni saslušao.

'Samo tražimo da nam se isplate zarađene plaće - meni su dužni tri plaće, a ima ljudi koji nisu primili ništa po osam, deset mjeseci', govori nam Ante Miličević Kameni. 'Prilično smo nemoćni jer sve je u rukama jednog čovjeka, Vojislava Purlije, koji odlučuje o svemu, a on je većinski vlasnik poduzeća i predsjednik Nadzornog odbora.'

'Ljudima je prekipjelo jer ova situacija nije trenutna, ovo traje već godinama, unatrag tri-četiri godine. Nikad plaća nije isplaćena na vrijeme, uvijek kasni i uvijek postoje neki zaostaci, a nama samo obećavaju: bit će u utorak, pa u utorak kažu bit će u petak i tako stalno', priča Dragan Kolak, radnik koji kao i kolege svakodnevno dolazi u radionicu Građevnog d.d., ali kako kaže, ne radi ništa, nego štrajka zajedno s ostalima.

Radnici svakodnevno dolaze na posao i stoje u krugu poduzeća od sedam do 15, čekajući da im se netko obrati ili da ih posjeti vlasnik, no ništa se ne događa, osim što su obaviješteni da je tvrtka Građevno d.d. u postupku predstečajne nagodbe. Radnici su krenuli sa štrajkom jer strahuju za svoje neisplaćene plaće. Zbog sumnje da je učinjen niz malverzacija i izvučen novac iz poduzeća koje je dobro radilo i poslovalo podigli su i kaznenu prijavu nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu u Metkoviću protiv čelnika Uprave.