MINISTAR KOD BIVŠEG PREMIJERA

Prvi test pokazuje da Sanader nema legionelu

Bionic
Reading

Prvi test na bakteriju legionelu pokazuje da ona nije uzročnik upale pluća kod bivšeg premijera Ive Sanadera, potvrdio je večeras šef odjela pulmologije na Klinici za plućne bolesti Jordanovac prof. dr. Miroslav Samaržija

ZAGREB - No, kazao je kako su to tek prvi testovi i da bi se tek kasnije mogao znati točan uzrok upale pluća, jer se testiranja nastavljaju. Prvi testovi su takvi, ali to ništa ne znači. Što će se kasnije događati, to ćemo vidjeti, rekao je dr. Samaržija te istaknuo da je stanje pacijenta sada dobro.

Mesić najavio posjet

Danas je u Metkoviću na pitanje novinara hoće li posjetiti bivšeg premijera ubolnici predsjednik RH Stjepan Mesić rekao da će njegov protokoluspostaviti kontakt. Ako Sanader može primati posjete, onda ću ga posjetiti,kazao je Mesić.

Bivši premijer Ivo Sanader boluje od klasične upale pluća, intravenozno prima lijekove, a u bolnici će ostati sedam do deset dana te nastaviti s terapijom antibioticima, izjavio je ranije Samaržija, koji je Sanaderovo stanje prenio ministru Zdravku Milinoviću. Milinovićev posjet donedavnom premijeru te konzultacije s njegovim liječnikom potrajali su gotovo sat i pol, nakon kojih je ministar zdravstva izjavio da se Ivo Sanader osjeća i izgleda dobro te da dobiva mnoge mailove podrške. Na tome se želi svima zahvaliti, piše Jutarnji list.

Ministar zdravstva rekao je kako je zatekao Sanadera kako gleda televiziju. Treba mu mira jer je to sastavni dio liječenja, pa mu u posjet dolazi samo obitelj, rekao je Milinović i dodao da Sanader ima isti tretman kao ostali građani: boravi u jednokrevetnoj sobi, i ima dopunsko osiguranje. U posjet Ivi Sanaderu došle su i njegova supruga Mirjana te dvije kćeri. Iz bolnice su otišle navečer.

Dr. Samardžija rekao je i kako još nije moguće reći što je uzrok upale, budući da je potrebno nekoliko dana da se ustvrdi je li doista riječ o toj bolesti, koja se mora dokazati testiranjem seruma krvi. Rekao je i kako je Sanader imao temperaturu od 39 stupnjeva kad je stigao u bolnicu, te da je sada bolje.

Ministar Milinović dodao je i kako je Sanaderu ispričao par viceva. Rekao je i kako neće više dolaziti u posjete Sanaderu, a da nema potrebe da to čine i ostali mu stranački kolege, jer Sanaderu sad treba mira. Potvrdio je da Sanader ima tjelohranitelje koji se 'diskretno' brinu o njegovoj sigurnosti.

'Zatvor od bolnice'

'Od bolnice su napravili zatvor jer su zaključali bez nadzora vratajužnog ulaza prema Rebru, a nikoga nisu obavijestili', rekao je pacijent Ivan Petak, koji zbog Sanadera mora okolnim, duljim putemdo trgovine.

Premijer je smješten na četvrtom katu odjela postoperativne intezivne pulmologije. Može sve jesti i nema posebne zahtijeve, pa je tako danas dobio pogačice sa sirom, gulaš i krumpir.

Dr. Samaržija pozvan je na posao s godišnjeg odmora, ali u bolnici još to nitko ne želi potvrditi. Posjete danas u bolnicu ulaze po uobičajenom rasporedu i režimu a za jučerašnju nervozu i probleme koji su nastali zbog nepuštanja ljudi danas u bolnici objašnjavaju time što je bilo završilo redovno radno vrijeme, izvještava Dnevnik.hr.

Podsjetimo, Sanader se liječi od teške bakterijske upale pluća. Upalom su zahvaćena oba plućna krila, a liječnici su pretpostavali da je uzročnik bakterija legionela. Stavljen je na antibiotsku terapiju penicilinskog tipa, koja će se u naredna 72 sata aplicirati intramuskularno, odnosno injekcijama. Nakon toga lijek će uzimati u kapsulama.