PRIJEVARA SA SUNČANIM HVAROM

Hvarani tuže Vladu, Orco grupu i Fond za privatizaciju

16.12.2008 u 13:10

Bionic
Reading

Udruge građana te bivši i sadašnji zaposlenici Sunčanog Hvara podnijeli su dvije kaznene prijave protiv Vlade, Hrvatskog fonda za privatizaciju i Orco grupe zbog niza financijskih prijevara na štetu radnika, lokalne zajednice i državnog proračuna

Grupa građana Hvara, Udruga izvornih vlasnika Forani, bivši i sadašnji zaposlenici Sunčanog Hvara i Udruga Eko sunčani otoci prikupili su 120 potpisa građana i dopisom se obratili gradonačelniku Grada Hvara Pjerinu Bebiću, obavještavajući ga da su Državnom odvjetništvu podnijeli dvije kaznene prijave protiv Vlade, Hrvatskog fonda za privatizaciju i Orco grupe, a Udruga Forani i protiv Sunčanog Hvara, piše Slobodna Dalmacija.

Ogorčeni građani tvrde da 'tajni ugovor' između prijavljenih nema nikakve veze s javnim privatnim partnerstvom, nego je on čista privatizacija po starom nezakonitom sistemu dokapitalizacije. Osim toga, sumnjaju u pranje novca, mito i korupciju, a Vladu krive da je svojim lažnim izjavama obmanula zaposlenike, građane, Grad Hvar i sve državljane Republike Hrvatske.

Ugovor je, prema navodima iz dopisa, sklopljen u situaciji kada nisu sređeni imovinsko-pravni odnosi s izvornim vlasnicima nekretnina. Osim toga, u JPP prema zakonu nema promjene vlasništva, nego se nekretnine po isteku određenog roka vraćaju Vladi, a ona i HFP su Orco grupi poklonili ne samo cijeli Sunčani Hvar, nego čak i 1.500.000 dionica te joj pogodovali na druge nezakonite načine.

Potpisnici stoje iza toga da su tim besramnim tajnim ugovorom oštećeni: državni proračun RH za najmanje 570 milijuna kuna; Grad Hvar, koji je uskraćen za kontrolni paket dionica, a oduzete su mu i mnoge nekretnine; izvorni vlasnici nekretnina što desetljećima traže pravdu po sudovima; bivši zaposlenici Sunčanog Hvara, isto tako i sadašnji, kojima Orco grupa sprema 120 otkaza.

Također je, kako se tvrdi, oštećena tvrtka Sunčani Hvar kojoj je Vlada ostala dužna 10-ak milijuna eura plus kamate za zbrinjavanje izbjeglica, dok se Upravi sugeriralo da uzima lihvarske kredite sa 18 posto kamata kod tadašnje državne Privredne banke Zagreb za isplatu plaća zaposlenicima.

Oštećeni su građani Hvara, iznajmljivači soba i apartmana te privatni ugostitelji, s obzirom na to da im je promet već godinama u opadanju za 20 do 30 posto.