HRVATSKI OGRANAK

U Puli zaživjela Naša Jugoslavija

29.07.2009 u 22:50

Bionic
Reading

S glavnim ciljem stabiliziranja odnosa među ljudima na području bivše Jugoslavije, u srijedu navečer u Puli je osnovano Udruženje Naša Jugoslavija

PULA - Desetak pristaša sat je vremena slušalo koji su ciljevi i za što se zalaže ovo udruženje, čiji su inicijatori i osnivači Zlatko Stojković iz Pule, na privremenom radu u Njemačkoj, Matija Rojnić iz Pule i Krešo Seb iz Zagreba.

Stojković je na osnivačkoj skupštini istaknuo kako udruženje već broji 200-tinjak članova, te da osim u Hrvatskoj, odnosno u Puli gdje je u Hrvatskoj i prvo osnovano, ima svoje članove i ogranke i u Smederevu u Srbiji, te u Bosni i Hercegovini, piše Jutarnji list.

Osnivačkoj je skupštini nazočio predsjednik bosansko-hercegovačkog udruženja Naša Jugoslavija Dalibor Tomić

'Svi koji nam se žele pridružiti, a takvih na prostorima bivše Jugoslavije nije malo mogu to učiniti i putem naših web stranica na adresi www.nasa-jugoslavija.org', istaknuo je Stojković.

Kazao je i kako je Istra, zbog svoje tolerancije, pravo mjesto da se upravo u njoj osnuje i prva organizacija Naše Jugoslavije u Hrvatskoj.

Sa skupa je krenula i inicijativa za priznavanje jugoslavenske nacije, uz obrazloženje da je u bivšoj državi Jugoslaviji bilo milijun i dvjesto tisuća mješanih brakova. Ta je inicijativa upućena Saboru Republike Hrvatske i Zavodu za statistiku.

Udruženje Naša Jugoslavija u svom programu traži ukidanje granica između država nastalih raspadom Jugoslavije, te stvaranje carinske i monetarne unije temeljene na ustavu SFRJ iz 1974. godine 'jer bez toga nema prijema u Europsku uniju'.

Skupština u Puli protekla je u mirnom tonu, bez isticanja zastava bivše države, a nazočili su joj predsjednik istarskog SRP-a Vladmir Kapuralin, kao i nositeljica Titove štafete koja već godinama iz Umaga na dan Titove smrti kreće put Beograda Riječanka Štefica Srića Žic

Našao se tu i letak kojim se traži Josip Broz Tito 'jer 50 godina nije dopustio rat na ovim prostorima'.