ZABRANA ODLAGANJA OTPADA OSIM...

Jakuševcu od danas crveno svjetlo

21.10.2013 u 15:38

Bionic
Reading

S današnjim danom na snagu su stupile mjere zabrane odlaganja svih vrsta otpada, osim miješanog komunalnog otpada, na zagrebačko odlagalište Prudinec-Jakuševec te odlagalište Piškornica kod Koprivnice, priopćilo je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode

Inspekcija zaštite okoliša danas je obavila provjeru postupanja za komunalne tvrtke ZGOS, kao podružnice Zagrebačkog holdinga za vođenje pogona i sanacije odlagalište Prudinec-Jakuševec, i koprivničke tvrtke Komunalac, te utvrdila da su oba poduzeća postupila po nalogu, odnosno odlagala samo miješani komunalni otpad na spomenuta odlagališta. Obvezala ih je da pronađu rješenja kako bi na odlagališta odlagali i druge vrste otpada, za koji su dobili zabranu.

Kako je Ministarstvo ranije tumačilo, riječ je o nastavku akcije 'Velika čistka' koju provode s krajnjem ciljem uspostave održivog sustava gospodarenja otpadom kroz dosljednu primjenu zakona. Spomenuta dva rješenja upućena su prije desetak dana, a tri su upućena prije tri tjedna komunalnim poduzećima u Zaprešiću, Pazinu i Trogiru, kojima zabrana vrijedi od 15. listopada. Sva rješenja, ističu u Ministarstvu, rezultat su pojačanih nadzora u sustavu gospodarenja otpadom koje inspekcija provodi od početka ove godine.

Za poduzeće ZGOS nadzorom je utvrđeno da se na odlagalište Prudinec-Jakuševec odlaže miješani komunalni otpad s područja Zagreba, Samobora i Svete Nedjelje. Utvrđeno je i odlaganje više od 20 vrsta ostalog otpada: proizvodnog otpada, zemlje i kamenja, otpada iz proizvodnje stakla i proizvoda od stakla, otpada iz industrije, otpadne ambalaže, otpadnih vozila i dijelova, otpada iz uređaja za pročišćavanje i uređaja za obradu otpadnih voda, biorazgradivog otpada, glomaznog otpada i to u količinama od gotovo 200.000 tona u godinu dana.


Za komunalno poduzeće Komunalac iz Koprivnice, utvrđeno je da je uz miješani komunalni otpad na odlagalište odloženo desetak vrsta ostalog neopasnog otpada: građevinskog materijala, otpada iz pjeskolova, otpada s groblja, glomaznog otpada, plastike, višeslojne kompozitne ambalaže, odjeće i ostataka od čišćenja ulica.

Kriteriji kojima se tijekom nadzora inspekcija vodila su: provjera je li ishođena valjana dozvola za gospodarenje otpadom te je li rad odlagališta i komunalnih poduzeća usklađen s tim dozvolama i relevantnim pravilnicima, je li započela sanacija odlagališta te provjera udjela odloženog miješanog komunalnog i ostalih vrsta otpada.

Iz Ministarstva ističu da se cijeli sustav gospodarenja otpadom može uspostaviti jedino ako se sva odlagališta saniraju i usklade sa zakonom i pravilnicima, te ako se paralelno s tim aktivnostima gradi sustav centara za gospodarenje otpadom.

Ministarstvo tvrdi da su rješenja usmjerena na zabranu odlaganja i nužnost sanacije odlagališta jedini pravi motiv komunalnim poduzećima i lokalnoj vlasti da smanje količinu otpada koju odlažu, uvedu odvojeno prikupljanje, recikliranje i oporabu, usklade naplatu odvoza otpada sa zakonom.