HND i SNH UPOZORAVAJU

Radman krši ljudska i ustavna prava zaposlenika HRT-a

04.10.2013 u 18:53

Bionic
Reading

Izvršni odbor ogranka Hrvatskog novinarskog društva (HND) i Sindikata novinara Hrvatska (SNH) na Hrvatskoj televiziji pozvali su danas Glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana da odmah razmotri svoju odluku o izvanrednom otkazu djelatnici Interne revizije HRT-a Marini Pavičić kojom, tvrde, nastavlja štetiti HRT-u

Ustvrdivši da Radman krši ljudska i ustavna prava zaposlenice Pavičić, ogranci HND i SNH smatraju da je to novi, nevjerojatni potez u trenutku kada su javnu televiziju ponovno Radman i od njega izabrani i zaposleni članovi Uprave doveli na naslovnice novina i portala zbog samoubojstva Snježane Abdurahmanović (radi se o djelatnici u ugostiteljstvu na HRT-u koja je nedavno počinila samoubojstvo nakon što joj je uručen otkaz).

Stoga očekuju hitno Radmanovo obraćanje i pojašnjavanje činjenica vezanih uz tu tragediju.

Podsjećaju ravnatelja HRT-a na Opću deklaraciju o pravima čovjeka UN iz 1948., koju je potpisala i Hrvatska, a prema kojoj je sloboda govora "pravo izražavanja vlastitih stajališta i razmišljanja bez straha da će te netko u tom pokušati spriječiti ili zbog toga kazniti". Smatra se da je sloboda govora neophodna za postojanje demokratske vlasti. U zemljama u kojima ne postoji sloboda govora, u autokratskim sustavima, ljudi se boje reći ono što misle, ističe se u pismu.

Ogranci HND i SNH stoga smatraju da je Marina Pavičić imala pravo dati izjavu portalu Indeks o saznanjima o stanju svoje prijateljice, pokojne Snježane Abdurahmanović, povjerena joj neposredno prije počinjenja samoubojstva.

Imala je pravo izreći, ako je to istina, da se i na nju vrše pritisci te da joj se prijeti. Nikakav interni naputak, a svaki je skandalozan jer krši prava zaposlenika HRT-a, koji ste proteklih dana donijeli i objavili ih na Intranetu, ne može biti prepreka za govor istine ugrožene djelatnice, naglašava se u pismu.

Također, Facebook profil djelatnice Marine Pavičić je na društvenoj mreži, na kojoj ona ima sva prava iznositi svoje privatno mišljenje, a općenito je zastrašujuće i skandalozno da čitate FB profile svojih djelatnika i na osnovu njih donosite odluke o izvanrednim otkazima, stoji u pismu glavnom ravnatelju HRT-a Radmanu koje su potpisale predsjednica Ogranka HND Elizabeta Gojan i predsjednica ogranka SNH Sanja Šegedin – Miriovsky.