ISTRAŽIVANJE GFK

Sigurno se osjeća 90 posto građana

15.07.2009 u 13:12

Bionic
Reading

Hrvatski građani, njih 87 posto osjeća se sigurno u mjestu u kojemu živi, pokazuje istraživanje agencije Gfk provedeno u lipnju na uzorku od tisuću građana

"Vrlo sigurno" osjeća se 48 posto građana, 39 posto osjeća se "prilično sigurno", njih 10 posto "koliko sigurno toliko i nesigurno", a samo oko tri posto je "vrlo ili prilično nesigurno", rezultat je istraživanja agencije Gfk.

Istraživanje je provedeno zbog nekih istinski loših iskustava - nemilih događaja u proteklih godinu dana te nedavnih napisa u stranim tiskovinama o tome kako Hrvatska nije sigurna zemlja, ističu u Gfk agenciji.

S obzirom na mjesto stanovanja, petina građana Zagreba i njegove okolice ima neke strahove, ali tek dva posto ih se osjeća zaista nesigurnima. Sličan je rezultat i za sve veće gradove u zemlji.

Sigurnost je nešto snažnije izražena u muškaraca. Njih 90 posto osjeća se sigurno, a sigurnost je, po istraživanju, izražena u 85 posto žena.

Pregled po dobnim skupinama pokazuje da se sigurnost kreće od 87 do 90 posto, kaže se u Gfk-ovu izvještaju o istraživanju.