OGLASIO SE STIPE MESIĆ

'Reding očito ništa ne razumije, Hrvatskoj nisu smjeli prijetiti!'

Bionic
Reading

Nepotrebno je da gospođa Reding pokazuje mišiće. Jedan birokrat se postavlja ispred institucije i čita lekciju jednoj suverenoj državi koja je članica EU, rekao je Mesić

Bivši predsjednik Hrvatske u dva mandata Stjepan Mesić oštro je kritizirao ponašanje potpredsjednice Europske komisije (EK) Viviane Reding prema Republici Hrvatskoj zbog slučaja 'Lex Perković', afere koja je ozbiljno poljuljala odnose Hrvatske i Europske unije (EU) nakon što je Hrvatski sabor krajem lipnja 2013. godine zakonskim izmjenama onemogućio primjenu europskog uhidbenog naloga na zločine počinjene prije kolovoza 2002. godine.

Usvajanjem takvih zakonskih izmjena Hrvatska je zapravo zaštitila bivšeg čelnika jugoslavenske tajne službe Josipa Perkovića, kojeg njemački sud tereti za ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine.

'Trebalo je jednostavno diplomatskim putem objasniti se sa Europskom komisijom, bez ikakvog dizanja tenzija, bez potrebe da se od toga napravi nekakav veliki problem. Jer moramo znati, i u EK ima onih koji Hrvatsku i cijelu bivšu Jugoslaviju svrstavaju u red zemalja Istočnog bloka. Oni ne razumiju da je Jugoslavija bila zemlja u kojoj su vladali tržišni odnosi, zemlja u kojoj su bili sasvim dobro razvijeni i neki politički, demokratski procesi. Dakle, koja nije bila Istočni blok. Na kraju, naš sukob sa Staljinom je bio razlaz s jednom dogmatskom politikom Sovjetskog saveza (SSSR), s politikom koja nije priznala nikakva ljudska prava. Dakle, to se zemljama bivše Jugoslavije mora priznati', kazao je Mesić za Anadolu Agency.

Nadalje, Mesić tvrdi da 'gospođa Reding' očito spada u te osobe koje 'ništa ne razumiju'.

'Nije trebalo ići s nekakvim prijetnjama Hrvatskoj, nego se trebalo sve to objasniti. U tom objašnjenju ja mislim da se moglo konsenzualno stvar riješiti. Ovako, ovo je dignuto na jednu visoku tenziju. Međutim, pretpostavljam da sada kada se otvori rasprava pred Europskim komisijom, dakle, ne s potpredsjednicom Reding, da će stvari ići u pravcu rješavanja. Tko je Reding?! Koga ona predstavlja?! Ona je predstavnik jednog kolegijalnog tijela', oštar je bio Mesić.

Bivši predsjednik Hrvatske tvrdi da visoka dužnosnica može zastupati Komisiju samo u njenom kapacitetu.

'Ovo do sada su njeni osobni stavovi! Druga je stvar hoće li se Komisija s tim složiti ili neće. Ona , dakle, jedan birokrat, postavlja se ispred institucije i čita lekciju jednoj suverenoj državi koja je članica EU! Mora se valjda sačuvati ponos zemlje koja je ušla u EU', tvrdi Mesić.

Uvjeren je da će se cijela situacija vjerojatno uskoro riješiti.

'Nema nikakvih prijetnji. Može doći do suspenzija na jedno vrijeme, da se, recimo, neki fond jedno vrijeme neće moći koristiti dok se ne usuglase stavovi. To će u svakom slučaju biti riješeno. Ali nepotrebno je da gospođa Reding pokazuje mišiće, a ne razumije situaciju. Ona ne raspoznaje razliku između Sovjetskog saveza, zemalja Varšavog pakta i Jugoslavije koja nikad nije bila u Varšavskom paktu i nije imala  sustav SSSR-a', naglasio je.

Dijelom je kritizirao i vlasti Hrvatske, smatrajući da su trebale zahtijevati primjenu spornog zakona od određenog datuma, kao što su to učinile i druge zemlje.

'Trebalo je to u pregovaranju s EU riješiti. To bi se onda riješilo, kako se kaže, lijevom rukom. Trebalo je samo reći da mi želimo da se uhidbeni nalog od toga i toga datuma dalje koristi, odnosno ne koristi. Dakle, to je trebalo u pregovorima riješiti', zaključio je Mesić.

Reuters piše kako je Hrvatska popustila pod pritiscima Europske komisije i pristala ubrzati proces usklađivanja Zakona o Europskom uhidbenom nalogu s pravilima Europske unije.

Reuters piše da se Hrvatska usmeno obvezala da će 'Lex Perković' izmijeniti do 1. siječnja 2014. godine, a ne do srpnja, kako je bilo najavljivano. Reutersov izvor dodao je i da pojedinosti još treba dogovoriti, a potvrdio je i da će se povjerenica Viviane Reding tijekom sljedećeg tjedna sastati s ministrom pravosuđa Orsatom Miljenićem.