Hrvatska RECESIJA BOGA NE MOLI

Umjesto vrtića Solin dobiva velebnu baziliku

  • Autor: tportal.hr
  • 13.7.2009 15:20:04
  • 13.7.2009 15:00:46

Na prostoru od tisuću i petsto četvornih metara nalaziti će se crkva dok će se pokraj nje na dodatnih tisuću kvadrata izgraditi pastoralni centar. Prvonagrađeno idejno rješenje, odabrano između deset pristiglih, rad je hercegovačkog arhitekta Viktora Vrečka

Splitsko-makarska nadbiskupija danas je i službeno predstavila idejno rješenje nove crkve koja će se nalaziti pokraj marijanskog svetišta Gospe od Otoka u Solinu čiji je župnik Vinko Sanader, inače brat bivšeg premijera Ive Sanadera, piše Dalmacija News

Na prostoru od tisuću i petsto četvornih metara nalaziti će se crkva dok će se pokraj nje na dodatnih tisuću kvadrata izgraditi pastoralni centar. Prvonagrađeno idejno rješenje, odabrano između deset pristiglih, rad je hercegovačkog arhitekta Viktora Vrečka, koji je u Njemačkoj studirao građevinu i liturgiju, a sada posjeduje svoju tvrtku u Velikoj Britaniji.

Višak crkvi i manjak vrtića

Kuriozitet je da je prosjek stanovnika Solina oko 34 godine, što ga čini najmlađim gradom u Hrvatskoj, a u njemu živi skoro 25 tisuća stanovnika. Također Solin ima i šest crkvi od kojih je ona u Svetom Kaji završena pred više od godinu dana.Međutim, u Solinu 184 djece nije našlo svoje mjesto u dječjim vrtićima, a dvorana koja se trebala izgraditi do rujna i time rasteretiti novu Osnovnu školu Kraljice Jelene koja radi u tri smjene još nije dobila ni kamen temeljac.Solinu nedostaje još barem dvije osnovne škole, a u cijelom gradu postoji tek jedna gradska dvorana. Solin u samom centru grada ima tek jedan javni parking prostor, a ipak gradski oci smatraju da je gradnja nove crkve prioritetan projekt grada.

- Prvonagrađeni rad odabran je zato što ima i dušu i tijelo, te je prostor koji spaja i nebo i zemlju. Nova crkva biti će svetište, ali i nacionalna i vjerska kolijevka hrvatskog naroda, te ćemo od Svete stolice zatražiti da joj da naziv bazilike minor - manje bazilike.

Povijesna vrijednost ovog prostora iskazuje se u činjenici da je u tome svetištu izgrađena prva crkva u Hrvata posvećena Gospi, a izgradila ju je kraljica Jelena 976. godine - kazao je na konferenciji za novinare splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić.

Nadbiskup Barišić naglasio je kako je izgradnja nove crkve nužna jer je do sada na šest dnevnih misa tek jedna trećina vjernika mogla ući u sam prostor sadašnje crkve Gospe od Otoka.

Vlasnik zemljišta na kojem će se izgraditi nova bazilika, bio je grad Solin koji je zemljište prepustio Nadbiskupiji u zamjenu za dvije parcele jednake veličine.

Jedna se nalazi na prostoru parka na ulazu u Solin, dok je druga smještena na ušću rijeke Jadro, te se oba nalaze u negrađevinskoj zoni.

Nova crkva naći će svoje mjesto pokraj starog solinskog groblja, a bit će omeđena parkom. Vanjska vizura bit će od kamena, s oblim zidovima, kako bi se moderni izgled nove crkve, vizualno uklopio u tradicionalnu gradnju koja ga okružuje.

Iako se točno ne zna kada će se započeti sa samom izgradnjom niti koliko će ona točno koštati, nadbiskup Marin Barišić je istaknuo kako će projekt financirati Splitsko-makarska nadbiskupija iz svojih fondova te novcem koji dobiva iz državnog proračuna, ali i od donatora koji će prepoznati povijesnu važnost ovog objekta.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još