ODUSTALI OD PROSVJEDA

Seljaci nemaju goriva ni novca za put prema Zagrebu

17.08.2013 u 17:40

Bionic
Reading

Iako su seljaci jučer najavili potpunu blokadu prometnica, čini se da od toga neća biti ništa. Na cestama je sve manje prosvjednika i traktora. Kažu kako nemaju goriva ni novaca za put u Zagreb, a autocestom ne smiju, prenosi Hrvatska televizija.

Seljaci su potvrdili da će se sastati sa predsjednikom Ivom Josipovićem u petak, 23. kolovoza u Lipovljanima, prenosi HRT.

Tako jedanaesti dan prosvjeda nezadovoljnih poljoprivrednika na đakovačkoj zaobilaznici, u blizini ulaza na autocestu A5, pak protječe u znaku odlaska većine prosvjednika svojim kućama.

Dio prosvjednika povukao se s ceste zbog siliranja kukuruza i drugih radova u polju, a dio se uplašio najavljenih novčanih kazni od 30-ak tisuća kuna, izjavio je prosvjednik Branko Topić iz Đurđanaca kraj Đakova.

Za slabljenje ovog prosvjedničkog punkta prozvao je političare, ali i dio seljačkih vođa s tog područja koji su, ocijenio je, ustuknuli i prodali prosvjede.

O daljnjem tijeku prosvjeda predstavnici seljaka trebali bi se izjasniti večeras.

Iako je bilo najavljivano, supruge poljoprivrednika ipak neće ići na "križni put", kako su ga nazvali, od Đakova do Zagreba, no i dalje su potpora svojim supruzima.

Poljoprivrednici, nezadovoljni stanjem u agraru, traže isplatu preostalih poticaja, a prema podacima koje su iznosili predstavnici HPK riječ o još neisplaćenih više od 450 milijuna kuna. Seljaci su nezadovoljni i otkupnom cijenom pšenice od 1,05 kuna po kilogramu, smatraju da ta cijena ne bi smjela biti manja od 1,35 kuna.