POLICIJA SPREMA PRIJAVE

Seljacima na barikadama slijede sankcije

14.08.2013 u 09:02

Bionic
Reading

Policija priprema prekršajne kazne za seljake koji svojim blokadama na prometnicama u Slavoniji krše Zakon o javnom okupljanju i Zakon o cestama

Kako doznaje Jutarnji list, djelatnici MUP-a i inspektori za ceste iz Ministarstva prometa tijekom jučerašnjeg dana su izašli na teren i na punktovima gdje su seljaci parkirali svoje traktore počeli popisivati one koji su u prekršaju.

Ove mjere rezultat su molbi policije da se uklone s cesta, na što su se poljoprivrednici oglušili. Za to je propisana kazna od dvije do pet tisuća kuna. Prosvjed nije prijavljen i održava se na autocestama i magistralnim cestama gdje to nije dopušteno. To remeti kretanje i rad većeg broja građana. Zakonom propisana kazna za to iznosi od pet do 20 tisuća kuna, kažu u MUP-u.


Ako se utvrdi da se krši Zakon o cestama, i to članak 45., stavak 2., koji zabranjuje zaposjedanje javne ceste, kazne će iznositi od deset do 30 tisuća kuna za svakog prosvjednika i od 2 do 8 tisuća kuna za organizatora. Poslove inspekcije javnih cesta izvršavaju inspektori iz Ministarstva prometa pa su i oni uključeni u ovu akciju.

U oba Ministarstva zasad ne otkrivaju koliko su kazni izdali. S druge strane, seljaci su najavili jačanje prosvjeda, povećanje broja punktova, pa čak i totalnu prometnu blokadu Hrvatske. Blokirana je državna cesta D5 prema mađarskoj granici kod sela Lukač te prolaz Podravskom magistralom na ulazu u Viroviticu. Blokiran je jedan prometni trak državne ceste D34 u Medincima. U blokadi je i cesta D7 u baranjskom mjestu Čeminac, cesta D34 kod mjesta Gat te đakovačka i valpovačka obilaznica, a promet se preusmjerava okolnim pravcima. Na cesti je oko 500 traktora, iako je brojka varirala tijekom dana.