PET ZARAŽENIH I JEDAN SUMNJIV PACIJENT

Nova dva slučaja svinjske gripe u Zagrebu

08.07.2009 u 12:07

Bionic
Reading

Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi potvrdilo je još dva slučaja oboljenja od svinjske gripe, oba u Zagrebu. S najnovijim slučajevima, u Hrvatskoj trenutno imamo pet osoba zaraženih svinjskom gripom

I u ovim slučajevima radi se o osobama koje su doputovale u Hrvatsku te su se zbog respiratornih problema javile svojim liječnicima.

Prva je osoba dobila antivirusnu terapiju i nije hospitalizirana. Izvršen je epidemiološki izvid te su i svi kontakti preventivno zaštićeni antivirusnom terapijom, priopćili su iz Ministarstva zdravstva.

Kod druge osobe radilo se o izuzetno blagim simptomima, te nije tretirana antivirusnom terapijom.

Varaždinac u bolnici pod sumnjom svinjske gripe

Tridesetdvogodišnji Varaždinac nalazi se u Općoj bolnici Varaždin zbog sumnje da je zaražen virusom svinjske gripe. Sumnju dodatno pojačava činjenica da je bio u kontaktu s Englezima i Amerikancima koji često putuju i koji su imali neke slične simptome. Smješten je u posebnu bolničku sobu. Zahvaljujući lijekovima temperatura mu je pala i dobro se osjeća. Je li zaražen svinjskom ili običnom gripom, otkrit će nalazi iz virološkog odjela u Zagrebu.

U utorak je javnost obviještena da je kod dviju osoba otkriveno prisutnost virusa svinjske gripe. Radi se o jednoj ženi koja je iz Australije doputovala u Karlovac i jednom muškarcu koji je iz Velike Britanije stigao u Zagreb. Navedeni pacijenti nisu životnoj opasnosti.

Prvi slučaj svinjske gripe u Hrvatskoj otkriven je prije nekoliko dana kod šezdesetogodišnje Australke koja je u Hrvatsku doputovala iz Sidneyja. Ona je hospitalizirana nakon što je u bolnicu primljena sa simptomima obične gripe, no detaljnim analizama je utvrđeno da je riječ o blažem obliku svinjske gripe. Ženi je nakon jednotjednog liječenja u kućnoj izolaciji prestao je tretman kućne izolacije te više nije zarazna za okolinu, izjavila je danas za Hinu voditeljica Službe za epidemiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije dr. Zorana Klišmanić.
Utvrđeno je da se pacijentica osjeća dobro i da nije zarazna za okolinu.

Stožer za praćenje pojavnosti nove gripe i dalje je u 24-satnom kontaktu sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom i Europskim centrom za kontrolu i prevenciju bolesti te će o daljnjim aktivnostima Stožera redovito izvještavati hrvatsku javnost.

Cjepivo protiv novog virusa A (H1N1), ili tzv. svinjske gripe, bit će dostupno na tržištu tek krajem godine, jer je postupak proizvodnje na početku, ali u Hrvatsku zato uskoro stižu nove zalihe antivirusnih lijekova, Tamiflua i Relenze, i to dvostruko 'jače' nego dosad.

Ministarstvo zdravstva osigurat će zalihu od ukupno 800.000 pakiranja antivirusnih lijekova, a skladište se dvije vrste antivirusnog lijeka, u slučaju da dođe do razvoja rezistentnosti virusa na jedan od njih.

Okvirna 'cijena' svinjske gripe od 260 milijuna kuna odgovara proračunskoj uštedi do koje je ministar zdravstva Darko Milinović došao rezanjem svih bolničkih budžeta u Hrvatskoj za tri posto, odnosno ukupnoj mjesečnoj potrošnji za lijekove na recept.

Prava cijena pandemije, ako se proširi Hrvatskom, bit će ipak daleko veća, jer će tisuće ljudi biti na bolovanju, a infektivni bolnički odjeli po svoj prilici prebukirani.