PRESUDA U BEOGRADU

Damiru Sireti 20 godina zatvora za Ovčaru

23.06.2009 u 15:09

Bionic
Reading

Vijeće za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu osudilo je u utorak na maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora Damira Siretu u izdvojenom suđenju za ratni zločin na poljoprivrednom dobru Ovčara kod Vukovara 1991. godine

BEOGRAD - Sireta, bivši pripadnik TO Vukovara, koja bila u sastavu tadašnje Jugoslovenske narodne armije, osuđen je temeljem optužnice koja ga tereti da je sudjelovao u strijeljanju 200 hrvatskih zarobljenika na Ovčari kod Vukovara u studenom 1991.

Damir Sireta uhićen je u prosincu 2006. u Norveškoj, a 8. svibnja 2008. godine izručen je Srbiji. Njegovo izručenje tražila je i Hrvatska, gdje je osuđen u odsutnosti na 12 godina zatvora za ubojstvo u Vukovaru 1991. Na početku odvojenog suđenja, tijekom kojeg je saslušano sedam svjedoka, od kojih dva svjedoka suradnika, 23. prosinca 2008. Sireta je odbacio navode optužnice.

Odvjetnik najavio žalbu

Aleksandar Cvejić, odvjetnik Damira Sirete, najavio je žalbu na presudu. 'Smatramda, otkako postoji ovaj sud, nije donesena presuda s manje dokaza,točnije bez dokaza. Sve se temelji na iskazima svjedoka suradnika odkojih najmanje jedan laže', rekao je Cvejić, vjerujući da će presudabiti poništena.

U presudama na ponovljenom suđenju za zločin na Ovčari, izrečenima 12. ožujka 2009., Vijeće za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu osudilo je 13 pripadnika nekadašnje Teritorijalne obrane Vukovara i paravojne postrojbe Leva Supoderica zbog ratnog zločina nad najmanje 193 hrvatska ratna zarobljenika iz bolnice u Vukovaru, na kazne od pet do maksimalnih 20 godina zatvora, dok su ostala petorica optuženih dobila oslobađajuće presude.

Predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL) Danijel Rehak izjavio je da presuda Sireti za ratni zločin na Ovčari u studenom 1991. na najvišu kaznu od 20 godina zatvora, otvara pitanje kažnjavanja nalogodavaca ratnih zločina u Vukovaru.

"Svi 'sitni' počinitelji zločina, rođeni u Hrvatskoj, dobivaju najviše zatvorske kazne, a nalogodavce nitko i ne spominje", kazao je Rehak. Podsjetio je kako je HDLSKL još prije šest godina podnio državnom odvjetništvu kaznenu prijavu protiv tisuću osoba optuženih za ratni zločin u Vukovaru, među kojima su se nalazili i nalogodavci agresije na Vukovar.

"Ta kaznena prijava stoji još u nečijoj ladici. Ili nas hrvatsko pravosuđe smatra neodgovornim ili nije sposobno obaviti neke poslove", rekao je Rehak, ocijenivši kako je presuda Sireti tek "mrvica" onoga što bi pravosuđe trebalo procesuirati, a tiče se zločina počinjenih 1991. u Vukovaru.

Predsjednik Udruge HVIDR-e Vukovarsko-srijemske županije Stipo Šeremet ocjenjuje kako "sve one ljude koji su izgubili nekog svog u Vukovaru neće i ne može zadovoljiti nikakva kazna za zločince". "Ne znam kad će i može li uopće čovjek koji je prošao kalvariju Vukovara reći da je zadovoljan izricanjem bilo kakve kazne", rekao je Šeremet.

Po mišljenju predsjednika Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ivana Pšenice, obitelji koje su izgubile nekoga u Domovinskom ratu najviše bi zadovoljila doživotna kazna. "U svakom slučaju da su ga osudili i na stotinu godina, to ne bi moglo vratiti sve one koji su živote izgubili 1991.", rekao je za Hinu Pšenica.

Vukovarski gradonačelnik Željko Sabo ocijenio je kako ni najviša kazna nije prevelika za zločin počinjen u Vukovaru. Napomenuo je kako je Sireti izrečena najviša moguća kazna i s te strane, rekao je, "nemamo što prigovoriti beogradskom sudu". Činjenica je međutim da će među Vukovarcima biti nezadovoljastva sve dok se pred lice pravde ne izvedu svi oni koji su naređivali ili činili zločine, rekao je Sabo.