SISAČKO – MOSLAVAČKA ŽUPANIJA

Nepravilnosti na konstituirajućoj sjednici

23.06.2009 u 14:02

Bionic
Reading

Saborski zastupnik SDP-a Ivo Josipović, županica Sisačko-moslavačke županije Marina Lovrić, te HNS-ov Jozo Radoš pozvali su danas Središnji državni ured za upravu da što prije provede nadzor u pogledu prošlotjedne konstituirajuće sjednice skupštine Sisačko-moslavačke županije na kojoj su, kako su istaknuli, nelegalno imenovana dvojica zamjenskih zastupnika županijskog HNS-a

Na konferenciji za novinare Kluba SDP-a u Hrvatskome saboru, Josipović je ustvrdio da su događaji prilikom prošlotjedne konstituirajuće sjednice skupštine Sisačko-moslavačke županije prerasli lokalne okvire, te da je došlo do povrede političkog morala i da se 'zadrlo u samu bit demokracije i izbornog sustava koji imamo'.

Lokalni HNS-ovci nasilno su, bez odluke nadležnog tijela, mimo statuta HNS-a, proglasili dvojicu novih županijskih vijećnika i održali 'nezakonitu, farsičnu sjednicu čiji rezultati ne mogu biti pravno valjani', ustvrdio je Josipović i ocijenio kako se tu radi o političkoj korupciji.

'Što je drugo nego politička korupcija kada na listi imate ljude koji su dobili izbore, a koji moraju otići s te liste, a umjesto njih dolaze ljudi koji kažu mi ćemo u drugi tabor. Što je to nego politička korupcija?', upitao je Josipović.

Josipović i županica Lovrić stoga od Središnjeg državnog ureda za upravu traže da u što skorijem roku obavi nadzor i ustanovi što se dogodilo i donese odluku jer, kako je naglasio Josipović, svako otezanje odluke znači udar na lokalnu samoupravu, demokraciju i na novi sustav izbora lokalne vlasti. Zahtjev Državnome uredu za provođenjem nadzora, rekli su, uputili su prije tri dana, a do sada još nisu dobili nikakvo očitovanje.

Predstavnik državne uprave je taj koji saziva konstituirajuću sjednicu i on je taj koji mora ustvrditi je li sva dokumentacija sukladna zakonima, tj. on mora verificirati mandate vijećnika, rekla je Lovrić naglasivši kako dvojica zamjenskih vijećnika nisu imala suglasnosti čelnika HNS-a, a što su prema Zakonu o političkim strankama trebali imati.

'Zato smo i zatražili nadzor Državnog ureda, da se provjeri vjerodostojnost, odnosno točnost zamjenskih mandata koji nisu imali dokumentaciju, nisu imali suglasnost predsjednika HNS-a', rekla je Lovrić. Radoš je rekao kako je 'bivši predsjednik županijske organizacije HNS-a nelegalno i bez ovlasti imenovao dva vijećnika koji su nelegalno promijenili stranačku politiku'.