TO SE NE VIĐA SVAKE GODINE

Zagrebom haraju 'križanci između vrabaca i komaraca'

12.05.2013 u 18:06

Bionic
Reading

Najezda komaraca u Hrvatskoj, a ove godine su najgore prošli Osijek i Zagreb. Pogoduju im visoki vodostaji rijeka i ljetne temperature, pa su se pojavili ranije nego inače. Zaprašivanje je već počelo, no nadležne službe u konačnu bitku s komarcima kreću tek za desetak dana

Lijepo vrijeme i visoke temperature očekivano su početkom ovog mjeseca izmamile na otvoreno građane diljem zemlje. Najviše pritužbi građana dolazi iz Slavonije te Zagreba i okolice.'Puno su veći nego što su inače bili, tako da bi ih stvarno trebalo sanirati i poprskati da ih više nema jer ovo je prestrašno. Toliko su nastrljivi i agresivni. Istočni dio Grada Zagreba je katastrofa. Jučer su mi ispikali i suprugu i djecu', žale se Zagrepčani.

Svjestan je toga i pročelnik zagrebačkog ureda za zdravstvo Zvonimir Šostar koji priznaje da je situacija ove godine prilično neuobičajena.'Ove godine eto nažalost imamo nešto što zaista objektivno narušava život u gradu', rekao je Šostar te dodao.

'Moram reći da je ova godina bila nevjerojatna. Naime, ova vrsta komaraca, za koju neki kažu da su križanci između komarca i vrapca, zaista je jako velika. Oni se ne javljaju svake godine. Za njih moraju biti idealni klimatski uvjeti i zadnji put smo ovakvu najezdu njih imali 2008., a prije toga 2004. godine', otkrio je Šostar.


Zaprašivanje komaraca u Zagrebu već je počelo, no u pravu bitku nadležne službe u gradu kreću za desetak dana.'Naravno da smo krenuli sa zaprašivanjem i sa posebnim akcijama, za što konačno imamo i osigurana sredstva u proračunu, a sustavno će krenuti za jedno sedam do osam dana', kazao je Šostar.

Slavonci su ranije krenuli sa zaprašivanjem, u gradskom proračunu predviđeno je od oko 7 i pol milijuna kuna, što je nešto manje nego prošle godine. 'Pozivam i Vladu da se još značajnije uključi i da rješava pitanje u Slavoniji i Baranji jer Grad Osijek će iskoordinirati akciju, ali bitno je da i drugi prostori cijele Slavonije i Baranje rade na tim aktivnostima kako bi minimizirali broj komaraca na ovom prostoru jer je visok vodostaj i sigurno ćemo u idućim tjednima imati problema', poručio je gradonačelnik Osijeka Krešimir Bubalo.

Inače, Slavoncima je najveći problem već godinama područje obližnjeg Parka prirode Kopački rit, budući da tretiranje komaraca na tom području nije dopušteno.