ZA RUČKOVE 1,5 MILIJUNA KUNA

Neven Jurica sumnjiči se za financijske malverzacije

20.06.2009 u 09:35

Bionic
Reading

Stalni predstavnik RH pri Ujedinjenim narodima Neven Jurica ne završava diplomatsku karijeru zbog bolesti, nego zbog kaznene prijave koju je, nakon nadzora, protiv njega podnijela Kontrolna služba Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija RH

Ističemo kako su kontrolom Uprave za financijsko-materijalne poslove Ministarstva vanjskih poslova utvrđene nepravilnosti u poslovanju Stalne misije Republike Hrvatske pri Ujedinjenim narodima. O nepravilnostima su izviještena i nadležna tijela, stoji u priopćenju MVP-a.

Dosad su otkriveni različiti slučajevi, od krađa do seksualnih uznemiravanja, a među njima je i Juričin slučaj, potvrdio je u Večernjem izvor iz vrha državne administracije.

Od istog izvora doznaju da je Neven Jurica u državnu blagajnu vratio 150 tisuća dolara, no kaznena prijava Državnom odvjetništvu uslijedila je nakon povrata novca. Državno odvjetništvo nije komentiralo slučaj.

DORH

Državno odvjetništvo RH (DORH) nije se željelo očitovati onepravilnostima u poslovanju Stalne misije Republike Hrvatske pri Ujedinjenimnarodima, uz obrazloženje da se po zakonu ne može očitovati dok je postupak utijeku.

Neven Jurica za Večernji je na pitanje o kaznenoj prijavi odgovorio da ništa neće demantirati.

Kako piše Jutarnji list, Jurica je već kontaktirao nekoliko zagrebačkihodvjetnika, no budući da formalna sudska istraga još nije pokrenuta,branitelj mu zasad nije potreban.

Lani je u listopadu Ured predsjednika zatražio od MVPEI-a izvješće o troškovima veleposlanstava, nakon što se dosta pisalo o velikim troškovima nekih od njih.

Primjerice, veleposlanstvo u Washingtonu je nakon Juričina dolaska 2004. imalo znatan porast troškova – samo za lobiranje Jurica je potrošio 1.2 milijuna dolara.

U Misiji RH tijekom 2008. je na reprezentaciju, odnosno ručkove, večere, poklone i slično, potrošeno čak 1,5 milijuna kuna. Za Juricu se, među ostalim, spominjalo da je kao veleposlanik u Australiji od 1992. do 1995. napravio dug od 370.000 dolara, a isticalo se i njegovo probijanje previđenih troškova za reprezentaciju za čak 850 posto dok je bio u Oslu.

U Zagreb je hitno povučena i njegova osobna tajnica Korana Došen.