MINISTAR JASAN

Ostojić: Neću dopustiti monopol privatnika u zdravstvu

26.04.2013 u 18:55

Bionic
Reading

Ministar zdravlja Rajko Ostojić poručio je danas da neće dopustiti monopol pojedinih privatnika u zdravstvu i najavio da će za ključne dijagnostičke i operativne zahvate uskoro biti raspisan javan i transparentan natječaj na koji se mogu javiti svi privatnici, a bit će prihvaćene najbolje i najpovoljnije ponude

'Upravo puštamo natječaj jer smo svjesni da postoje liste čekanja za cijeli niz dijagnostike, koji će biti otvoren za sve privatne zdravstvene ustanove, a ne samo za odabrane, kao do sada', istaknuo je Ostojić na konferenciji za novinare. To neće biti natječaj samo za one iza kojih stoje određene grupacije, kaže Ostojić. Svi će se moći javiti, a oni koji budu odabrani dobit će, primjerice, operacijske postupke na ramenu i stopalu.

Ostojić je podsjetio da postoji čak pet privatnih bolnica u Hrvatskoj koje se bave ortopedijom, a do sada su samo tri imale ugovor s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje (HZZO). Što je s druge dvije, upitao je, ustvrdivši kako je riječ o diskriminaciji koju on neće dopuštati.

Onemogućit ćemo povratak na staro i dosadašnje pogodovanje na natječajima. Nema više odlijevanja javnih kuna u privatne džepove, a sve to neće utjecati na kvalitetu zdravstvene zaštite, poručio je Ostojić. Time je odgovorio privatnicima u zdravstvu koji su danas prozvali HZZO i Ministarstvo zdravlja da snižavanjem cijena pretraga za 30 posto, uoči sklapanja novih ugovora, narušavaju stabilnost hrvatskog zdravstvenog sustava.

Velik broj pacijenata na e-listi čekanja (ukupno oko 550.000) Ostojić je objasnio sve većim brojem postupaka koji se prate na listama (sa 16 taj je broj porastao na 270) te propustima u ažuriranju listi. Naime, ne izražavaju se uvijek razlike između prvog i kontrolnog pregleda, a neki pregledi se dvostruko vode u bolnicama.

Kako bi se smanjile liste čekanja i zadržala kvaliteta usluga, privatnici su dobro došli, ali bez pritiska interesnih lobija, dodao je Ostojić. Podsjetivši kako i pacijenti i on, kao ministar, traže odvajanje javnog i privatnog, privatnicima je poručio da svoju kvalitetu dokazuju na tržištu, a ne isključivo radom preko ugovora s HZZO-om.