PODACI I OCJENE GONG-A

Glas na lokalnim izborima plaćao se tisuću kuna

18.06.2009 u 11:14

Bionic
Reading

Izborni proces u Hrvatskoj trpi ozbiljne probleme, kao uostalom i cijeli politički poredak Hrvatske, što u konačnici dovodi u pitanje i vladavinu prava, upozorava GONG, ocjenjujući posljednje lokalne izbore u državi

ZAGREB - Iako su izbori uglavnom provedeni u demokratskoj atmosferi, sloboda izbora, tajnost glasovanja i dostojanstvo birača ozbiljno su narušeni u mnogim izbornim jedinicama. Kod izbora nije važan samo rezultat, već je jednako važan i sam proces, a događanja na ovim izborima pokazuju da su tijekom izbornog procesa u nekim sredinama prekršena ljudska i građanska prava, rekla je Sandra Pernar, izvršna direktorica GONG-a, na konferenciji za novinare.

Tisuću kuna za glas

U Ogulinu se nezavisnom kandidatuprijetilo zato što se kandidirao, a u Viruje načelnik općine navodno zaprijetio zaposlenicima da će dobiti otkaz ako neglasuju za njega. U Slavonskom Brodugrađane se tražilo da mobitelom fotografiraju listiće, uz naknadu od 400 kn, au Zaprešiću za 100 kn. Građani Belišća dojavili su da se glasovanje zajednog kandidata plaćalo do 400 kn, a u KuliNorinskoj Podjurnica nudilo se od 500 do 1000 kn.

Tijekom predizborne kampanje i samih izbora zabilježen je niz slučajeva kršenja zakona i procedure. Bilo je zastrašivanja i ucjena, nasilja i dojava o kupovini glasova (nuđenjem novca i fotografiranjem listića) te postoje ozbiljne sumnje da se u nekim sredinama vlast osvajalo protuzakonito.

Zabilježen je i veliki broj kršenja izborne šutnje, a posebno gruba kršenja počinjena su agitiranjem na biračkim mjestima, mahom od strane aktivista HDZ-a te postojećih (grado)načelnika. Izbornu šutnju na najgrublje je načine i na najvećem području Hrvatske kršio HDZ, dok su SDP i ostale stranke to činile u pojedinim mjestima, SMS porukama, telefonskim pozivima i promidžbenim materijalom. Zbog kršenja izborne šutnje GONG je uputio prekršajne prijave protiv HDZ-a, SDP-a, IDS-a, HSS-a, HNS-a i HSP-a te očekuju da će se počinitelji kazniti propisanim novčanim sankcijama.

Zdravko Petak, profesor na Fakultetu političkih znanosti (FPZ) i član GONG-a, upozorio je da se Zakon o financiranju političkih stranaka sustavno kršio korištenjem lokalnih resursa, primjerice sredstava javnih poduzeća u predizborne svrhe. Petak se založio za doradu postojeće zakonske regulative, osobito u slučaju financija i kaznenih odredbi, za transparentnost koja obilježava potrošnju javnih sredstava u Europi te za osiguravanje provedbe zakona, što bi se moglo postići osnivanjem regulatornog tijela za nadzor financiranja predizborne kampanje.

Za uspostavu neovisnog, kompetentnog tijela s resursima za nadzor funkcioniranja izbornog procesa, založio se i Nenad Zakošek, profesor FPZ-a i član GONG-a. 'Očito nije postignut napredak u edukaciji birača i članova biračkih odbora', ustvrdio je Zakošek, dodajući da s DIP-om nema kvalitetnih pomaka, dapače - pojavljuju se novi problemi, primjerice s biračkim listićima. Iako je Ustavni sud 2001. godine proglasio važećim glasačke listiće na kojima su umjesto rednih brojeva zaokruživani kandidati ili stranke, birački odbori na ovim izborima poništili su takve listiće. Istovremeno, važećim su proglašeni listići na kojima je jedan redni broj prekrižen, a drugi zaokružen, ili ih je više zaokruženo pri čemu je jedan prekrižen. 

'I male greške mogu odlučiti o izbornom rezultatu na lokalnim izborima, a na ovim izborima bilo je neuobičajeno mnogo nevažećih izbornih listića', napomenuo je. Upozorio je da Državno izborno povjerenstvo (DIP) još uvijek nije objavilo potpune rezultate izbora za internetskim stranicama, iako je dostupnost izbornih rezultata temeljni uvjet regularnosti izbora. Založio se za objavu rezultata po biračkim mjestima, jer se tek onda mogu uočiti nepravilnosti i čitav niz problema, te apelirao na Vladu da imenuje nove ljude za praćenje izbornog procesa, koji će zakonske odredbe interpretirati na aktivistički način i neće poricati odgovornosti i nadležnost kao što to, primjerice, čine u slučaju edukacije građana i članova biračkih odbora o biračkom procesu.