IZ VLADE IZAŠAO JEDINI IDS-OV MINISTAR

Veljko Ostojić: Hajka i lažne optužbe sprečavaju me da radim svoj posao

09.03.2013 u 15:41

Bionic
Reading

Premijer Zoran Milanović je nakon razgovora s ministrom turizma Veljkom Ostojićem prihvatio njegovu ostavku - navodi se u kratkom priopćenju Vlade

Priopćenje o smjeni IDS-ovog ministra Veljka Ostojića donosimo u cijelosti:

Nakon razgovora s ministrom Veljkom Ostojićem predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović prihvatio je ostavku ministra turizma.

Koalicija je postavila visoke etičke standarde za članove Vlade i od njih ne misli odstupiti.

Veljko Ostojić razloge ostavke objasnit će u nedjelju u podne u Ministarstvu turizma

'Podnosim ostavku na mjesto ministra turizma u Vladi Republike Hrvatske zbog pritisaka koji se posljednjih dana vrše na mene, a koji su rezultat neutemeljenih optužbi i neistina. Hajka ovakvih razmjera onemogućuje mi da svoj posao obavljam na razini profesionalnosti koju smo moj tim i ja uspostavili u Ministarstvu u proteklom razdoblju. Nadam se da će Ministarstvo, zbog dobrobiti ove zemlje, nastavit istim smjerom kojim smo krenuli te da će nastaviti projekte koje smo započeli', poručio je Veljko Ostojić u priopćenju.
Očekujemo da IDS predloži novog kandidata za ministra turizma.

Predsjedništvo Istarskog demokratskog sabora (IDS) na izvanrednoj sjednici koja je zakazana za danas poslijepodne u Puli trebalo bi, po neslužbenim informacijama, raspravljati o izlasku te stranke iz vladajuće koalicije.

Za danas poslijepodne, po završetku sjednice Predsjedništva IDS-a, zakazana je izvanredna konferencija za novinare.

Ta tema dolazi na dnevni red nakon što su mediji objavili da je Veljko Ostojić upoznat s detaljima kupoprodaje zemljišta u Balama čija je vrijednost višestruko porasla nakon urbanizacije te da je njegova šogorica, navodno u njegovoj nazočnosti, platila zemljište 'na ruke' više nego što je prijavljeno Poreznoj upravi, oštetivši tako državni proračun.

PODSJETNIK NA AFERU 'ISTARSKI GRIJEH'

Podsjetimo, bivši vlasnici zemljišta, obitelj Mitton, tvrdi kako su spomenuto zemljište 2004. godine prodali obitelji bivšeg ministra Ostojića, koji je tada bio član Poglavarstva Istarske županije. Ostojićeva obitelj je 2004. godine kupila spomenuto zemljište za 860 tisuća kuna, a nedugo zatim to područje je urbanizirano te je cijena zemljišta 'skočila' na 25,6 milijuna kuna.

Večernji list piše kako je Ostojić ipak znao za spornu transakciju njegove šogorice. Dva člana obitelji Mitton potvrdila su da su se s Veljkom Ostojićem i Sandrom Perić dogovorili da im zemljište prodaju za 180.000 eura, ali nisu mogli govoriti o svim detaljima transakcije da ne ugroze istragu Državnog odvjetništva vezanu uz sve aspekte prodaje spomenutog zemljišta.

No, od dva međusobno neovisna izvora Večernjak doznaje da je obitelj Mitton od prodaje zemljišta zaista dobila 180 tisuća eura, od čega 64.249 eura 'na ruke', mimo kupoprodajnog ugovora. Iako je ugovor potpisala Sandra Perić, ministar Veljko Ostojić bio je s njom na primopredaji novca.

Reakcije političkih stranaka na potez Veljka Ostojića pročitajte OVDJE.