KARAMARKO O OSTOJIĆU

'Povezivala ih je želja za vlašću, a sad dižu ruke jedni od drugih'

09.03.2013 u 15:21

Bionic
Reading

Iako su u Košarkaškom centru 'Dražen Petrović' održavali motivacijski skup, vijesti da je ministar turizma Veljko Ostojić podnio ostavku te da IDS razmišlja o napuštanju koalicije stigle su i do HDZ-ovaca. Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko uvjeren je da koalicija neće izdržati cijeli mandat, ali je unatoč tome ponovio da prijevremene izbore neće tražiti do ulaska Hrvatske u Europsku uniju

Koalicija se raspada po svim šavovima jer ona i nema neki zajednički integrativni nazivnik. Jedino što ih je povezivalo bila je želja za vlašću, želja za sinekurama, za položajima, za kabinetima. Do kuda je dovela ta politika, vidimo i danas, vidimo da smo u jednoj potpunoj katastrofi, kada jedni od drugih dižu ruke. Kada i oni sami kažu da im Plan 21 nije uspio, kada je to bila najobičnija tlapnja, onda je to tragedija. Ovo što sada nude, nekakav 'program 5', ja bih zamolio da to ne rade; neka se ostave posla kojim se ne znaju baviti jer, doista, ovo je već previše. Ovo sve ide nauštrb kvalitete života naših građana i to nije dobro', prvi je komentar Karamarka na odlazak Ostojića iz Vlade, ali i mogući odlazak IDS-a iz Koalicije.

Upitan hoće li biti dovoljna rekonstrukcija Vlade ili bi Hrvatska trebala ići na prijevremene izbore, Karamarko je rekao: 'Mi smo rekli da do ulaska u EU nećemo inzistirati na novim izborima. Tu ne može pomoći nikakva rekonstrukcija, to je ekipa koja radi u jednom ozračju neznanja, nesposobnosti, netolerancije i prepotencije. To su njihove glavne karakteristike, a mislim da svi možemo zaključiti da to nije baš nekakva budućnost.'

Novinari su ga pitali i smatra li da će koalicija izdržati cijeli mandat. 'Ma neće izdržati cijeli mandat. Problemi se jednom geometrijskom progresijom šire', zaključio je Karamarko

HSS: Pohvala Ostojiću, no zašto isti standardi ne vrijede i za SDP-ove ministre?

O ostavci sada već bivšeg ministra turizma Veljka Ostojića, priopćenjem se oglasio i HSS.

'HSS pozdravlja čin ministra Ostojića te smatramo da je svaki član Vlade odgovoran za svoje postupke, kao i za postupke svoje najbliže obitelji. Gospodin Ostojić je postupio principijelno, što se ne može reći za neke druge članove Vlade koji unatoč aferama, ali i nesposobnosti, nisu ni pomislili na slično. Pomalo smo začuđeni licemjerjem Vlade i nepridržavanjem vlastitih načela jer ako visoki etički standardi Vlade vrijede za sve, zašto ne vrijede i za SDP-ove ministre, počevši od ministra Jakovine?' stoji u priopćenju HSS-a. Podsjetimo, Mirela Holy je zbog 'visokih etičkih standarda' nakon afere s mailom u kojem je kod šefa HŽ-a zagovarala jednu djelatnicu spomenute tvrtke, morala odstupiti s mjesta ministrice zaštite okoliša i prirode.

Hrelja: Jakovčić je procijenio da mu u kampanji ne odgovara ministar u aferi

Predsjednik jedne od stanaka Kukuriku koalicije Silvano Hrelja (HSU), ostavku ministra turizma Ostojića povezao je s procjenom njegova stranačkog šefa Ivana Jakovčića da mu ministar u aferi ne odgovara u kampanji za izbore za Europski parlament i za lokalne izbore te mu je stoga poručio da podnese ostavku.

'To potkrepljujem nedavnom izjavom ministra Ostojića koji je rekao da će podnijeti ostavku ako tako odluči njegov stranački šef', kazao je Hrelja za Hinu, dodajući da je Ostojić tu izjavu dao u kontekstu Jakovčićeva sukoba s premijerom Milanovićem.

Hrelja je istaknuo da bi bila velika šteta za stranku i Istru kada bi IDS napustio Kukuriku koaliciju.

'Bilo bi odgovorno da IDS zamijeni Ostojića na čelu Ministarstva turizma drugim kvalitetnim čovjekom, s obzirom na to da u ovom trenutku veliki broj Istrana radi u Zagrebu na programima od velikog značaja i vrijednosti za Hrvatsku', rekao je Silvano Hrelja.