ISPRAVAK NETOČNOG NAVODA

Kliček nije diskriminirao varaždinskog gay profesora

08.02.2013 u 14:55

Bionic
Reading

Na adresu uredništva tportala stigao je zahtjev za ispravak netočnog navoda iz teksta 'Diskriminirani gay profesor izgubio spor zbog medija', koji je tportal prenio od Hrvatske izvještajne novinske agencije. Sukladno Zakonu o medijima, članak 40. objavljujemo reagiranje prof. dr. sc. Božidara Kličeka, kojega zastupa odvjetničko društvo Porobija i Špoljarić

Dana 01.02.2013. godine objavili ste na Vašem internetskom portalu Tportal. hr članak pod naslovom „Diskriminirani gay profesor izgubio spor zbog medija“. Spomenuti članak sadrži niz neistinitih i neprovjerenih informacija koje grubo vrijeđaju čast i ugled prof.dr.sc. Božidara Kličeka te stoga zahtijevamo da u skladu s odredbama Zakona o medijima odmah objavite ispravak i odgovor na istovjetnom mjestu programskog prostora i na isti ili istovrijedan način na koji je bila objavljena informacija na koju se ispravak odnosno odgovor odnosi.

U članku se navodi, citiramo: „Krešića je za povredu ugleda i časti istupom u medijima tužio jedan od dvojice uznemiravatelja, Božidar Kliček...“ te nadalje „U usmenom obrazloženju presude sutkinja je navela kako nije sporno da je prof. Kliček uznemiravao dr.sc. Krešića. Međutim, kako je rekla, Krešić o tome nije smio govoriti u medijima“.

Nije točno da je prof.dr.sc. Božidar Kliček na bilo koji način uznemiravao ili diskriminirao dr.sc. Daria Krešića.

Netočno je i pogrešno interpretirano obrazloženje suda nakon objave izreke presude u predmetu Općinskog suda u Varaždinu – Stalna služba u Ivancu broj P. 1802/11.

Prof.dr.sc. Božidar Kliček podnio je tužbu radi naknade štete zbog povrede prava osobnosti protiv dr.sc. Daria Krešića i to zbog njegovih istupa u medijima koji su povrijedili njegovu čast, dostojanstvo i ugled. Navedeni postupak vodi se pred Općinskim sudom u Varaždinu – Stalna služba u Ivancu, pod brojem P.1802/11. U navedenom postupku, sud je dne. 31.siječnja 2013.g. objavio presudu kojom je djelomično usvojio tužbeni zahtjev prof.dr.sc. Božidara Kličeka. Spomenuta presuda nije pravomoćna.

Dr.sc. Dario Krešić podnio je tužbu protiv Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu, Sveučilišta u Zagrebu, a postupak povodom navedene tužbe vodi se pred Općinskim sudom u Varaždinu pod brojem P.3153/10 i u navedenom postupku donesena je nepravomoćna presuda kojom je, između ostalog, odbijen dio tužbenog zahtjeva kojim se traži utvrđenje da je FOI diskriminirao dr.sc. Daria Krešića jer nije zaštitio njegovo dostojanstvo kao radnika od uznemiravanja od strane prof.dr.sc. Božidara Kličeka.

Iz navedenog je razvidno da navodi u objavljenom tekstu predstavljaju zlonamjernu konstrukciju kojom se pokušavaju dovesti u vezu dva različita sudska postupka, da se zlonamjerno i proizvoljno iznose neistinite informacije, a autor teksta nije poduzeo sve potrebne mjere za provjeru njihove točnosti, sukladno odredbama Zakona o medijima i Kodeksu časti hrvatskih novinara.

Objavljivanjem ovog ispravka i odgovora, smatramo ovu temu završenom.